САЩ: Атаката по Запорожката АЕЦ е "военно престъпление"

САЩ: Атаката по Запорожката АЕЦ е "военно престъпление"
A A+ A++ A

Атаката, за която се смята, че е на руските сили, срещу атомната електроцентрала в Запорожие, Украйна, е "военно престъпление". „Военно престъпление е да се атакува атомна електроцентрала“, това се казва в пост на посолството на САЩ в Украйна. Заради атаката в Запорожие дипломатите бяха преместени от столицата Киев.

„Умишленото насочване към цивилни лица или цивилни обекти, включително атомни електроцентрали, е военно престъпление и ние оценяваме обстоятелствата на тази операция“, каза говорител на Държавния департамент на САЩ пред АФП. „Но независимо от законността, това действие е върховна безотговорност, и Кремъл трябва да прекрати операциите около ядрената инфраструктура“, каза служителят.

оворителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че атаката срещу Запорожие е организирана от "украински диверсионни групи с участието на чуждестранни наемници".

Вече дни наред Вашингтон обвинява Русия, че удря цивилна инфраструктура и убива цивилни в Украйна. Американската страна, обаче, е много предпазлива в говоренето и внимава да не каже изрично, че руските военни умишлено насочват ракетите.

Британският премиер Борис Джонсън в сряда нарече руския президент Владимир Путин военнопрестъпник. „Това, което вече видяхме от режима на Владимир Путин, е че боеприпаси се хвърлят върху невинни цивилни граждани, и това според мен вече напълно се квалифицира като военно престъпление“, каза Джонсън.

 
Източник:БГНЕС
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници