Общините били най-притеснени за децата в детските градини

Общините били най-притеснени за децата в детските градини
Истината е, че не може да се вдигне таксата за детските градини при тази ниска заетост, каза Чавдарова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общините са оставени на подаянията на централния бюджет, заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Гинка Чавдарова.

Тя обясни, че 50% от ресурса на българските общини идват от републиканския бюджет.

„Нашето най-голямо безпокойство за предстоящия бюджет са първо децата в детските градини“, посочи в ефира на БНР Чавдарова във вторник.

По думите й при тази демографска криза от сдружението считат, че една макар и символична подкрепа за децата в детските градина, например 50 лв. на година за дете, би могла да повлияе положително.

Истината е, че не може да се вдигне таксата за детските градини при тази ниска заетост, каза още тя.

„Второто ни притеснение е, че европейски проекти има, усвояват се, но за следващите години за общинската инфраструктура ни казаха от Съвета на европейските общини и региони – притискайте вашите правителства“, посочи Гинка Чавдарова.

Според нея едно от предложенията на НСОРБ е така нар. „изравнителна субсидия“.

„Защото ситуацията в бедните общини е много критична и не може да се разчита на някакъв собствен ресурс. Собствените приходи се стопиха под влияние на кризата“, каза изпълнителният директор на НСОРБ.

По думите й другото голямо притеснение е свързано със съфинансирането по европейските проекти.

„Всеки европроект изисква допълнителен ресурс, който покрива невъзстановяемите по европейските правила разходи. Затова искахме вдигане на капиталови разходи, за да можем да сме по-спокойни, че ще имаме по-добро усвояване на средствата. Трябва категорично да говорим за умно усвояване на евросредствата“, каза Чавдарова.

Според нея общините трябва най-вече да се концентрират върху следващия програмен период, за да не се допуснат „същите грешки“.

Пред министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев от общините ще настояват още за много по-кардинални промени в координацията.

#България #НСОРБ #Гинка Чавдарова #детски градини #Томислав Дончев #Министър по управление на средствата от ЕС #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници