Акциите на "Газпром" се сринаха с 97%

Акциите на "Газпром" се сринаха с 97%
A A+ A++ A

Акциите на "Газпром" се сринаха с безпрецедентните 97% на Лондонската стокова борса в следствие на наложените санкции на Русия заради нахлуването в Украйна. Днес те се търгуваха за ###content###,07, което означава пазарна капитализация от само 248 млн. долара.

В началото на годината пазарната капитализация на "Газпром" беше 68 млрд. долара.

Най-голямата руска петролна компания "Роснефт" също пострада, но по-малко - сривът е 67%, а акциите се търгуват за ###content###,88. Акциите на "Лукойл" се търгуваха за 0,32 долара, което е срив с 97% спрямо началото на годината.

Междувременно ЕС забрани да се продават, доставят или експортират в Русия банкноти, номинирани в евро,

както и да се инвестират пари в проекти, финансирани съвместно с Руския фонд за директни инвестиции.

Европейските подразделения на най-голямата руска банка - "Сбербанк", едно по едно фалират. След затварянето на "Сбербанк Европа" в Австрия и на дъщерните й фирми в Хърватска и в Словения, днес стана ясно, че подобна съдба ще имат и подразделенията й в Чехия и в Унгария.

Причината да се стигне до това е масово теглене на депозити и влошаване на ликвидността след военното нахлуване на Русия в Украйна и предприетите санкции спрямо руските банки. Днес европейският Единен съвет за преструктуриране реши днес, че "Сбербанк Европа" не е от критично значение за банковата система на Австрия и съответно няма нужда да бъде преструктурирана, т.е. оздравявана.

В същото време западни компании продължават да се изтеглят от Русия заради нападението над Украйна.

Петролният гигант ExxonMobile обяви днес, че прекратява дейността си в Русия. ExxonMobile излиза и от съвместните си дружества с "Роснефт", както и от един от най-големите петролни и газови проекти в Русия „Сахалин 1“. Компанията прекратява всички свои инвестиции в нови проекти в Русия, се казва още в съобщение от централата.

Австрийският петролен концерн OMV окончателно се отказа от участие в два проекта за добив на природен газ в Сибир, съобщи ръководството на компанията. Прекратяват се преговорите с „Газпром“ за закупуването на близо една четвърт от акциите на добивната компания в Сибир. Освен това OMV ще преразгледа и участието си в газопровода „Северен поток 2“, чието лицензиране Германия спря заради руското нападение над Украйна.

Американският производител на самолети Boing също обяви днес, че преустановява доставките на резервни части за руски самолети, както и техническата им поддръжка. Решението на авиационната компания бе взето ден, след като тя замрази тренировъчната си дейност в Москва и затвори офиса си в Киев.

Двата американски гиганти в областта на картовите разплащания - Visa и Mastercard, обявиха, че следват предприетите вече санкции срещу Русия и прекратяват дейността си с руските банки. От вторник вечер те са блокирали своите платежни мрежи за тях, в резултат на което клиентите на тези банки не могат да се разплащат със своите карти.

На практика в Русия остават да функционират само картовите системи извън тези на Visa и Mastercard. От двете компании посочват още, че спирайки работа в Русия, се предпазват и от кибератаки, заплахата от които значително била повишена в настоящата среда.

Седем руски банки вече са изключени от международната система за междубанкови преводи SWIFT - ВТБ, Россия и Откритие, както и Новикомбанк, Промсвязбанк, Совкомбанк и ВЕБ. Очаква се списъкът със санкционираните банки да се увеличава, но все още Сбербанк и Газпромбанк не са включени в него, посочва агенция Блумбърг. 

От участие в руски компании и от руски пазар оттегляне обявиха още в първите дни на военните действия концерни като British Petrolium, Daimler, Shell и Apple.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници