Дончев: И при нарушени обществени поръчки европарите остават в България

Дончев: И при нарушени обществени поръчки европарите остават в България
Контролната система в България по усвояването на евросредствата е изключително ефективна, дори според някои жестока, заяви министър Дончев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парите от санкции за нарушения при обществени поръчки с европейски пари остават в България, благодарение на ефективната контролната система, заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Повод станаха твърдения на неправителствена организация, че 76% от обществените поръчки с европейски пари са опорочени, предаде бТВ.

Министърът отбеляза, че в последните 2-4 години в страната са положени сериозни усилия, които са причинили дори болка – за бенефициентите, в това число и общините, но са дали резултат.

Контролната система в България по усвояването на евросредствата е изключително ефективна, дори според някои жестока. Този, който организира процедура се проверява и ако има дефект, то нарушителят плаща, обясни Дончев.

По думите му колкото по-голямо е нарушението, толкова по-голяма е финансовата корекция, а парите се връщат в оперативната програма.

„Благодарение на тази процедура, пазим парите в България”, каза министърът.

Той посочи, че половината от общините в България имат финансова корекция, но в повечето случаи става дума за съвсем дребни нарушения. Има обаче и общини с корекции от над 1 милион лева.

Министърът определи като проблемна малката община с малък бюджет, но с голям европроект.

„Пример за това са Белослав и Сопот, където корекцията по проекта е близка до бюджета на общината. Става дума за проекти за около 4.2-4.3 милиона лева. Това създава опасност общината да фалира”, обясни Дончев.

По думите му обаче ефективната контролна система не може да бъде поставена под въпрос.

#обществени поръчки #Томислав Дончев #министър по управление на средствата от Европейския съюз #България #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници