Русия иска санитарен коридор да си прибере 3500 души от България

Русия иска санитарен коридор да си прибере 3500 души от България
A A+ A++ A

Русия иска да евакуира от България 3500 свои граждани, за които твърди, че са туристи, но заради забраната за полети не могат да се приберат. За целта е поискала от българското правителство санитарен въздушен коридор. 

"Обадих се на министъра на туризма на България Христо Проданов, обсъдихме ситуацията с руските туристи, които са в България и изпитват трудности с прибирането у дома.

По наши оценки днес в България има до 3500 руснаци, включително организирани и независими туристи. Докато този въпрос се решава, помолих моя колега да съдейства за удължаването на престоя на нашите туристи в местните хотели, ако не безплатно, то поне при най-приемливите условия - казва ръководителят на държавната агенция "Ростуризъм" Зарина Догузова, цитирана от "Комсомолская правда". -

Колегата предложи да помогне за организирането на въздушен коридор за транспорт на руски туристи."

От Министерството на туризма потвърдиха за Клуб Z, че вчера министър Проданов е разговарял с руската си колежка Догузова, но не са поемали никакъв ангажимент за санитарен въздушен коридор, който би нарушил общоевропейското решение за затваряне на небето на ЕС за руски самолети.

Нещо повече, в министерството така и не разбрали как руснаците са преброили 3500 туристи (за които ще трябват приблизително 10 пътнически самолета), след като в местата за настаняване у нас са регистрирани едва 600.  Вероятно в този брой влизат и собственици на имоти у нас, които не са притеснени къде да бъдат приютени, но искат да се върнат в родината си.

Тъй като престоят на повечето руски туристи у нас е изтекъл, със съдействието на туроператори е договорено те да останат по хотелите, докато бъде намерено решение. Повечето от тях не разполагат и със средства, тъй като банковите им карти, издадени от руски банки, са блокирани.

Засега най-евтиният и практически осъществим вариант е превоз до Истанбул с автобус и оттам със самолет до Москва. До Русия има полети от Турция, Израел, Катар, Обединените арабски емирства, като до първите три дестинации има полети и от София, но билетите са доста скъпи, тъй като всички седалки на полетите до Москва свършват много бързо.

По данни на "Ростуризъм" в чужбина има около 150 000 руснаци.

 

#война #Русия-Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници