Гърция има десет дни да покаже желание за реформи, ако иска пари

Гърция има десет дни да покаже желание за реформи, ако иска пари
Ръководителят на Еврогрупата и министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер даде на Гърция срок до 18 октомври, за да засвидетелства решимостта си да приложи обещаните реформи в замяна на помощ от международните си кредитори.

На 18 октомври ще е следващата среща на върха на ЕС, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Подчертахме, че преди всяко ново делбокиране на средства, Гърция трябва да покаже решимостта си да приложи обещаните реформи – до 18 октомври, не по-късно", подчерта Юнкер на пресконференция в Люксембург, където Еврогрупата (министрите на финансите на страните от еврозоната) имаше заседание.

Гърция очаква деблокиране на транш от 31.5 милиарда евро от международната помощ, възлизаща на 130 млрд. евро.

Изплащането на поредния транш беше блокирано през юни от кредиторите на Гърция в очакване на приемането на нови мерки за бюджетни икономии.

Миналия уикенд в тази насока в Атина не беше постигнато споразумение. Преговорите на Гърция в Тройката бяха прекратени и ще бъдат подновени по-късно тази седмица.

В петък гръцкият премиер Андонис Самарас призна, че страната му няма да издържи до края на ноември без ново финансиране.

Новият транш зависи много от доклада на Тройката кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ и МВФ), който е от одиторска мисия от септември.

Смята се, че докладът няма да е готов до срещата на върха на ЕС на 18 и 19 октомври, на която Гърция се очертава да бъде гореща тема.

Германският канцлер Ангела Меркел пристига във вторник на първата си визита в Атина от 2007 г. насам, предаде „Ройтерс”, цитирана от БТА.

Поводът е Меркел да изрази съпричастност с жертвите, правени от Гърция в опита й да се справи с финансовата криза.

Визитата протича при засилени мерки за сигурност. Полицията е забранила събиранията в повечето от централните части на столицата, а около 7000 полицаи ще се грижат за сигурността там.

#Жан-Клод Юнкер #Еврогрупата #Гърция #ЕС #Люксембург #Атина #Тройката #ЕК #ЕЦБ #МВФ #Андонис Самарас #премиер на Гърция #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници