Протести в защита на Украйна, редица държави пращат оръжие за Киев (ОБЗОР)

Протести в защита на Украйна, редица държави пращат оръжие за Киев (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Нови санкции срещу Русия. Ограничения за руската Централна банка и готвено изключване на руски банки от системата за международни финансови транзакции SWIFT. Много държави, сред които дори Австралия, обявиха че изпращат военна помощ на Украйна.

Изключването на Русия от системата SWIFT ще попречи на някои руски банки да използват международните си финансови резерви в подкрепа на руската валута. Според анализатори, това ще доведе до проблеми за руския валутен пазар още в понеделник.

“Ще предложа на лидерите на Евросъюза следните мерки. Първо, ние се ангажираме да премахнем определени руски банки от SWIFT. Това ще гарантира, че тези банки ще бъдат изключени от международната финансова система и ще навреди на способността им да работят в световен мащаб”, категорична е председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Западните съюзници продължават с оръжейна помощ за Украйна. Съединените щати ще изпратят оръжия за 350 милиона долара, включително противотанкови ракети и противоракетни системи. С военна помощ се включват Германия, Холандия и Австралия, обобщава НОВА.

“Ще се опитаме да предоставим подкрепа с оръжия чрез партньорите ни от НАТО, особено Съединените щати и Великобритания”, заяви австралийският премиер Скот Морисон.

Две от най-големите технологични фирми -  Meta, която е собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram, както и Alfa, която управлява Google, обявиха, че спират рекламите на руските държавни медии и те вече няма да могат да получават пари от тях. В Twitter милиардерът Илън Мъск обяви, че е преместил сателит над Украйна, за да осигурява интернет връзките над страната.

Това означава, че Русия вече няма да може да блокира достъпа до интернет в Украйна, а ако иска да го направи, ще трябва да извърши международни кибератаки. В същото време вълна от недоволство срещу войната заля Европа. Хиляди хора в десетки градове на Стария континет се събраха на митинги в подкрепа на Украйна и с искания за спиране на войната.

"Тук сме, защото не можем да приемем война в Европа. Тук сме, защото на фронта умират хора”,  посочва Маша, австрийка от украински произход.

“Дойдох, защото се срамувам от родната ми страна. Срам ме е как господин Путин, с най-елементарната тактика на диктатор, успя да превърне във враг нашата съседна страна”, твърди  Валери Брагар, руснак, живеещ в Женева.

От Атина до Лондон, стотици хиляди европейци скандираха срещу управляващите в Москва и искаха да им бъде потърсена сметка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници