Спешна помощ против смс-ите на тел. 112

Спешна помощ против смс-ите на тел. 112
Според Кателиева подадените чрез смс сигнали крият рискове, както за служителите в спешната помощ, така и за пациентите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ не желаят да изпълняват повиквания, поръчани чрез смс на телефон 112, обяви председателят на асоциацията доктор Десислава Кателиева.

Като основни мотиви да се обявят срещу промените в закона за Националната система за спешни повиквания, от асоциацията посочват вероятността тези смс-и да увеличат фалшивите сигнали, както и да изложат на опасност специалистите, които нямало как да знаят при какъв човек отиват и дали имат нужда от полицейско присъствие.

„Най-голямото ни учудване настъпи, в момента, в който разбрахме, че промените, които позволяват да се пращат сигнали чрез смс, са приети на първо четене без никой да се допита до нас, хората, които ще отговарят на тези повиквания," обясни Кателиева в ефира на Дарик радио.

Несериозно е работещите в спешната помощ да бъдат повиквани наравно с таксита и с храна за вкъщи, категорична е Десислава Кателиева.

Според нея подадените чрез смс сигнали крият рискове, както за служителите в спешната помощ, така и за пациентите.

„Много са ни сериозни опасенията, че ще се злоупотребява. По простата причина, че настоящата административна уредба не ограничава подобен род обаждания. Ние тръгваме да изпълняваме повикване, което може да се окаже фалшиво, може да се окаже и не спешно, а в това време да има пациент, който наистина е спешен. Как да застанем пред близките на този човек и да им кажем, че в това време сме били на фалшиво повикване на другия край на града, как да им кажем, че сме били на адрес, който не е свойствен за нас", коментира Кателиева.

Голяма била и вероятността чрез новата услуга екипите на спешната помощ да бъдат саботирани.

„Съществува опасност да попаднем на психично болен пациент, сред дрогирани, сред пияни, сред масово сбиване, да попаднем в битов скандал, в престрелка, а да няма кой да ни защити", заяви още тя.

Според Кателиева депутатът, предложил промените, бил вдъхновен от изказване на участничка в телевизионно шоу.

От асоциацията не отхвърлиха твърдението, че има държави, в които пострадалите могат да повикат спешна помощ чрез смс. Глобите за злоупотреби в тези държави обаче били в пъти по-сериозни от българските.

В писмо, изпратено до парламента, до ресорния министър Десислава Атанасова и до съсловните организации, специалистите настояват гласуваните на първо четене промени да отпаднат.

#112 #смс #Националната система за спешни повиквания #Десислава Кателиева #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници