Какви санкции наложи досега Западът на Русия (ОБЗОР)

Какви санкции наложи досега Западът на Русия (ОБЗОР)
A A+ A++ A

На втория ден след началото на руската инвазия в Украйна, Западът наложи координирано серия от тежки санкции на Русия. За първи път в списъка влиза и президентът Владимир Путин, обобщава НОВА.

Санкциите на Европейския съюз са насочени срещу руския енергиен, финансов и транспортен сектор, а също забраняват и износа на критично важни технологии и софтуер от Европа за Русия. Това, което отличава този втори пакет от санкции от всички, налагани досега, са имената на Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, чийто авоари в Европейския съюз са замразени.

"Това е важна стъпка. Нека припомня, че единствените държавни лидери, които са санкционирани от Европейския съюз, са Башар Асад от Сирия, Александър Лукашенко от Беларус и сега Путин от Русия. Налагаме санкции и на лица от Беларус, които участват в руската военна агресия в Украйна”, заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Европейският съюз обаче се въздържа да наложи забрана за пътуване на Путин и Лавров. От 00:00 часа на 26 февруари, България затвори небето си за руски самолети. Такива мерки предприеха Чехия и Полша. Съединените щати също замразиха авоарите на Путин и Лавров. Санкциите включват и забрана за американски граждани и компании да правят бизнес с лицата от списъка, на които пък се забранява и да влизат в страната.

"Със сигурност стъпката, която правим в координация с европейците, изпраща ясно послание за силата, с която се противопоставяме на действията на президента Путин и посоката на неговото ръководство на руската армия”, заяви Джен Саки, говорител на Белия дом.

Обединеното кралство и Канада наложиха аналогични санкции, а от руското външно министерство обявиха, че нито Путин, нито Лавров имат авоари в британски банки. Великобритания забранява достъпа до въздушното си пространство за руски частни самолети.

Очаквано, Русия наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, в която се осъжда руската агресия в Украйна. В текста Москва се призоваваше да изтегли незабавно военните си.

"Не е изненадващо, че днес Русия упражни правото си на вето в опит да защити преднамерената, непредизвикана, неоправдана и безразсъдна война в Украйна. Русия, вие можете да наложите вето на тази резолюция, но не можете да наложите вето на нашите гласове. Не можете да наложите вето на истината. Не можете да наложите вето на нашите принципи. Не можете да наложите вето на украинския народ”, заяви Линда-Томас Грийнфилд, посланик на САЩ в ООН.

От 15 страни членки на Съвета за сигурност 11 гласуваха в подкрепа на текста, а Китай, Индия и Обединените арабски емирства се въздържаха.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници