Следобед времето се разваля: Идват захлаждане и дъжд, а в планините - сняг

Следобед времето се разваля: Идват захлаждане и дъжд, а в планините - сняг
A A+ A++ A

През съботния ден времето в страната ще бъде предимно слънчево. Следобед обаче облачността от запад ще се вплътни и до вечерта ще обхване почти цялата страна. Ще започнат валежи на отделни места в Западна България, а в Предбалкана и от сняг. След обяд североизточния  вятър ще се усили и с него ще започне да прониква студен въздух.

Максималните температури в страната ще се повишат и максималните им стойности ще са между 8-10°С. Отново най-високи ще са те над Северозападна и Югозападна България - до 12-13°С.

Времето в планините ще е предимно слънчево и условията за разходки и зимни спортове ще са много добри. След обяд от запад облачността, предимно висока, ще се увеличи и вплътни. Привечер и срещу неделя над  Централния Балкан и Рило-Родопският масив ще завали сняг.

Границата между дъжд и сняг ще е между 1300-1200 метра, а под тази граница - от дъжд. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около минус 3°.

Очакваме чудесно време за разходки и туризъм и по Черноморието. Там ще има повече слънчеви часове, но до обяд. Следобед облачността от запад  ще се увеличава, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 8-11°.

Времето в София - в сутрешните часове в Софийската котловина не е изключено да се образуват мъгли. Очакваме и нивата на фини прахови частици ще бъдат завишени. До обяд времето в столицата ще е с разкъсана, предимно средна и висока облачност. Разваляне на времето очакваме следобед, когато облачността от запад ще се вплътни, а привечер ще започнат и валежи от дъжд. Минималните температури в столицата ще са около нулата, максималните ще се понижат, но все още ще са високи – до  9-10 °С.

Прогноза за ФПЧ – не се очакват замърсявания на нивата на фини прахови частици.

Времето в Балканите 

През следващите 24 часа Западните Балкани ще попадат под влиянието на приближаващ средиземноморски циклон, но ще остане сравнително топло за края на месеца и на много места температурите ще са с необичайно високи стойности.

След обяд от запад-северозапад ще започне увеличение на облачността и на много места ще паднат значителни валежи. С понижението на температурите валежите в северозападна и западна половина от полуострова ще преминат в сняг. Значителни снеговалежи очакваме привечер и срещу неделя и в планинските райони и от Гърция. 

Гръмотевици очакваме по адриатическото крайбрежие, Йонийско море и Южна Гърция, като за тези райони е издадено и предупреждение от оранжев код!

Предупреждение за опасно време 

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни, а по-късно през деня ще са повсеместни и обложни. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и гръмотевична дейност над Гърция и Егейско море. Очакваните валежи за целия период ще достигнат до 40-50 л./кв.м. 

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предупреждение за възможни виелици и за очаквани интензивни валежи от сняг. Снеговалежите ще са придружени от силни пориви на вятъра. Според моделите снежната покривка може да надмине 20-30см. и да доведе до затваряне на пътища. Предупреждението е отбелязано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби валежи от сняг очакваме в районите със светлосин цвят, като снежната покривка ще достигне до 10 см.

След необичайно пролетните температури през февруари, очакваме месецът да завърши с нова зимна обстановка. 

Според последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), към текуща дата (25.02), страната ни ще попада под влияние на преминаваш средиземноморски циклони, като в периода между 26 февруари и 1 март ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг. По-сериозни снеговалежи очакваме и в Сърбия, Северна Гърция и Босна и Херцеговина. Значителни валежи от сняг очакваме в неделя и понеделник, като тогава ще има и условия за виелеци в Централна и Североизточна България. 

Източник: Meteobalkans.com

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници