НОИ одобри Бюджет 2013, синдикатите против

НОИ одобри Бюджет 2013, синдикатите против
Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ са гласували „против“, защото според тях се увеличава дефицитът на осигурителния институт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С гласовете на държавата и на работодателите Надзорният съвет на Националния осигурителен институт одобри проектобюджета на общественото осигуряване за 2013 г.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ са гласували „против“, защото според тях се увеличава дефицитът на осигурителния институт, предаде БНР.

Двата профсъюза са против и увеличаването на пенсиите от 1 април с процент, който зависи от годината на пенсионирането. Те настояват пенсиите да се вдигнат еднакво за всички, допълва „Дневник“.

Процедурата предвижда проектобюджетът на държавното обществено осигуряване да бъде обсъден и от Националния съвет за тристранно сътрудничество, преди да бъде одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание.

Освен увеличението на пенсиите с до 9.8% от 1 април, друга промяна е максималният осигурителен доход да нарасне от 2000 лв. на 2200 лв.

Предвижда се също да продължи да действа и временната антикиризисна мярка първите три дни от болничните да продължат да се плащат от работодателя, а не от фондовете на НОИ.

#Националния осигурителен институт #НОИ #Бюджет 2013 #КНСБ #КТ „Подкрепа" #Народното събрание #Министерския съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници