Украинката Зенa пред Novinite.bg от горещата точка: Животът ми е смърт и разрушения

Украинката Зенa пред Novinite.bg от горещата точка: Животът ми е смърт и разрушения
A A+ A++ A

Интервю на Михаела Михайлова

Рязко изостряне на обстановката между Русия и Украйна в последните дни. Взрив в близост до правителствената сграда в Донецк, стрелба в района на летището, западни журналисти под обстрел в Донбас, евакуация на млади жени и деца. Признаване от Путин на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики - това виждаме по новините в последните дни. Войната чука на вратата, а страшното е, че начело на Русия стои въоръжен до зъби човек, чието его е обратно пропорционално на височината му. Но, ако за нас това са вести от последните дни, седмици, месеци, то за хората в този регион това е ежедневие, вече 8 мъчителни години.

Екипът на Novinite.bg  се свърза с известната блогърка Зена - момиче, живеещо в Западна Украйна, за да разкаже как един млад, обикновен човек вижда заплахата.

Тя е израснала в Крим и е студентка по политически науки. Като човек, видял началото на конфликта през 2014-а година,, тя започва да споделя видеа в Тик Ток, за да разкрие пред света своята гледна точна за руската окупация.

- Здравейте, Зена. На читателите на Novinite.bg ще им бъде интересно да научат малко повече за вас като личност. Къде в Украйна живеете в момента и какво се случва около вас през последните няколко дни?

- Здравейте! Благодаря ви много за тази възможност. Ето няколко неща за мен: родена и израснала съм в Крим - полуостров в южната част на Украйна, покрай северното крайбрежие на
Черно море. Никога не съм бил в България, но си представям, че вероятно имаме много общо с
българите от крайморските райони: икономика, базирана на туризма, любов към морето и живота, който се върти около него. Преместих се от Крим, след като руската армия окупира полуострова през 2014 г., а понастоящем живея в един от регионите на Западна Украйна.

Откакто руската агресия срещу Украйна започна с анексирането на Крим през 2014 г.
и войната в Донбас започна, животът ми вече не е същият. Изпълнен е с постоянни новини за смърт и разрушения.

През януари 2021 г., когато руският президент Владимир Путин публикува своята "статия" (много съмнително определение като се има предвид пълната липса на препратки и реални познания за региона в материала), говорейки за така нареченото единство на украински и
руски народ, знаех, че сме изправени пред нова вълна на военна ескалация и тя бързо последва. От началото на миналата година Русия започна да струпва свои военни по границите ни, което достигна застрашителни стойности през последните няколко месеца, а през последната седмица - своя връх. Постоянните предупреждения за ескалация на руската инвазия от страна на западните ни съюзници и постоянната подстрекателска реторика в руските медии, определено са предизвикателство за всички нас.

Например, на 15 февруари си легнахме с  новината, че инвазията е на път да започне. Така че последните няколко дни бяха изключително напрегнати за всички тук. Хората са притеснени и в  голяма степен се "надяват на най-доброто, но са подготвени за най-лошото -
режим“.

- Неотдавна имаше съобщения за евакуирани жени и деца в Донецк и Луганск.
Страхуват ли се хората от ескалация в региона през следващите дни?

- Така наречената "евакуация" изглежда изключително мрачна: за съжаление, това не е първият случай, в който руското правителство принуждава украинците и други народи да напуснат домовете си и да ги пресели някъде в Русия (или в Централна Азия по времето на руската империя/Съветската империя). Според разкази на жителите на Донецк има масова паника, предизвикана от руската пропаганда, Тя накарала най-уязвимите да напуснат домовете си под предлог, че отиват в Ростов на Дон, Таганрог, Воронеж и други руски градове в близост до украинската граница. При пристигането си обаче се оказа, че много
от тях са били принудени да се качат на влакове за Сибир и Магадан (основателно ужасяващи имена за повечето хора с постсъветско наследство). Руските медии се опитват да представят ситуацията в Донбас като етнически конфликт. Много дълго време целта им беше да представят Украйна като място, което дискриминира и потиска
рускоговорящи. Като рускоговорящ украинец го намирам за абсолютно нелепо!  Но
смисълът на пропагандата не е да каже истината, а да я отдалечи колкото се може повече. Показвайки на руската общественост стотици "евакуирани" хора от Донбас, повечето от които са рускоговорящи, медиите създават впечатление, че украинската армия е насочена към рускоезичното население.

Имаше интензивни обстрели от окупирания от Русия Донбас, към контролираната от Украйна територия, в опит да се провокира украинската армия. Както и многобройни опити на руснаците, и техните марионетни сепаратисти в окупираните територи, да фалшифицират атаки и да създават впечатление, че те идват от украинската страна. Така че ескалацията вече е тук, но просто се ограничава в рамките на двата украински региона засега.

- В медиите се появи информация, че обикновени украинци, включително жени, посещават курсове за самозащита в подготовка за евентуално нахлуване?
Вярно ли е това и можете ли да споделите мнението си по този въпрос?

- Да, много хора избират курсове за самозащита, запасяват се с консервирана храна и аз
вярвам, че повечето от нас вече имат готови раници за спешни случаи, ако се наложи.
Въпреки това ние бяхме психически подготвени за подобно нещо. Руската
агресия срещу Украйна продължава вече 8 години, загубили сме над 15 000 души, така че нищо от това, което се случва, не е голяма изненада за нас. Като
вече споменах, мантрата ни е "надяваме се на най-доброто, но се подготвяме за най-лошото".

- Много украинци са мобилизирани от началото на конфликта. Имате ли членове на семейството, приятели или колеги, които са били или са в момента в армията, мобилизирани? Какво им казва правителството?

- Мисля, че почти всеки от нас има приятели и роднини в армията. Общото настроение е непроменено през последните 8 години: запазете спокойствие и защитете Украйна. Вярваме в нашата армия и разчитаме на нея. Те са единствената преграда между нас и възможността за инвазия.

- Смятате ли, че част от информацията се крие от войниците или от широката общественост? Във връзка с това въпросът ми е дали населението, както и вие и вашите близки, се подготвяте за война?

- Широката общественост е сравнително защитена от ужасите на войната, особено от жестокостите, извършени срещу нашите войници и украинския народ в окупираните територии (
Имам предвид затвора Изоляця, в окупирания Донецк). Военните, разбира се, са наясно с
реалната ситуация. Дори не мога да си представя силата, която притежават, знаейки с какво
се налага да се сблъскват ежедневно.

- Смятате ли, че има реална възможност за война  през следващите седмици или месеци?

- Войната е тук от 8 години!  Светът най-накрая се събужда за нея и това е
окуражаващо за всички нас тук, в Украйна. За първи път имаме чувството, че не сме сами. Възможността за ескалация винаги е съществувала. Важно е обаче да се помни, че Западът разполага с цялата власт на руските елити. Те не приличат на съветските служители: руските висши ешелони имат активи, бизнеси, всякакви инвестиции, яхти, имения и вили, техните любовници, бивши съпруги и деца са на Запад. Икономически удар по тях и въвеждане на най-решителния и окончателен пакет на санкциите ( санкции срещу Русия)  ще направи чудеса за световния мир.

- Как се промени животът Ви през последните месеци, когато целият свят е вперил поглед в конфликта между Русия и Украйна? Смятате ли, че Западът преувеличава или
параноята е оправдана?

- Паниката никога не е помагала на никого, въпреки това всичко винаги има положителен аспект. Най-накрая се обръща внимание на войната и агресия срещу нашата страна.
Някои от западните медийни източници определено са безразсъдни в изявленията си. Най-големият проблем дори не е паниката, която предизвиква у всички нас тук, в Украйна, а допълнителното оръжие, което дава на руската пропаганда.

В крайна сметка това е в пъти по-добре от мъртвата тишина, която сме имали преди. Що се отнася до мен - започнах да правя видеоклипове за ситуацията в Украйна в профила си в Tiktok. Там говоря за ситуацията като цяло, споделяйки моята перспектива. Има голямо търсене, хората се интересуват как живеем – вие сте един от най-големите примери! За първи път след анексирането на Крим, чувствам, че имам глас и мога да споделя със света страховете и притесненията си.

- И накрая, в TikTok публикувате видеоклипове, свързани с региона на Донбас. Мислите ли, че има информационно затъмнение и хората в Европа не са наясно какво наистина се случва? Ако е така, колко дълго мислите, че ще продължи?

- Докато Донбас е под руска окупация! Дори ние, хората от Украйна, получаваме оскъдна информация от истинските хора в Донбас. Чрез текстови съобщения, адресирани до семействата и приятелите им тук, чрез социалните мрежи, чрез групови чатове… Възможно е да им се доверите само защото всичко останало, идващо от окупираните Донецк и Луганск, е контролирано от руската държавна пропаганда. За съжаление, това е една от многото тъжни реалности на живот под окупацията.

P.S. Ще бъда много благодарна, ако можете да покажете за този фонд, с нестопанска цел. Нарича се „Върнете се вкъщи, в безопасност“ и е чудесен вариант за тези, които искат да покажат съпричастност и да помогнат на Украйна и украинската армия директно. Така ние, украинците, се опитваме да сме в помощ на нашата армия.
Ето линка: https://savelife.in.ua/en/donate/

Благодаря Ви!

Novinite.bg/

#Урайна #Русия #война #Донецк #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »