Българите от ферибота: 7 в неизвестност, има съмнения за още двама

Българите от ферибота: 7 в неизвестност, има съмнения за още двама
A A+ A++ A

12 души от ферибота, който се запали в Йонийско море, остават в неизвестност.

Седем от тях са с потвърдено българско гражданство, има съмнения за още двама, но все още не е изяснена тяхната националност.

Това съобщи на брифинг в събота сутрин зам. външната министърка Велислава Петрова.

Сънародниците ни са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу. Консулът ни в Солун ги е посетил, на всички са осигурени храна и напитки.

Двама са в лечебно заведение, единият е с много ниска сатурация и е интубиран, другият е в стабилно състояние. 

От МВнР уточниха, че се оказва пълно съдействие за завръщането на българите в страната, някои от тях са без никакви документи.

Българското правителство организира щаб, който е в координация с гръцките власти и постоянно следи информацията относно инцидента с пожар на ферибот в Йонийско море, съобщи в петък вечер министър-председателят Кирил Петков. 

Дипломатическото ни представителство в Атина е в постоянна връзка с гръцките власти и оказва необходимото съдействие на нашите сънародници. В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +302310829210105, +30 2310 869 510.

„Поддържаме контакт с фирмата собственик на плавателния съд. От там съобщиха, че спасените ще бъдат извозени”, каза  Радостин Вакин, консулът ни в Солун. 

„Не можах да се кача на палубата при другите. Останах изолиран на третия етаж. Единственият вариант беше да скоча във водата. Взех един спасителен пояс, завързах го и започнах да се спускам. В един момент въжето се заплете и увиснах. В това време дойде спасителната лодка. Сетих се, че имам нож и скъсах въжето. Паднах във водата и след това ме спасиха”, разказа един от българските шофьори на кораба пред Нова тв.

Фериботът „Юрофери Олимпия“ е отплавал в 1:30 ч. през нощта от пристанището в Игуменица с дестинация Италия. Сигналът за пожар е подаден в 4:18 ч. Обявена е евакуация на пътниците, която е започнала в 5:14 ч. Според официалните данни са спасени 278 души от общо 290, пътували с ферибота. Спасени бяха и двама пътници, блокирани в гараж на горящия ферибот, единият от които е българин.  

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници