Арабската пролет не оправда очакванията за демокрация, според Съвета на Европа

Арабската пролет не оправда очакванията за демокрация, според Съвета на Европа
Арабската пролет от 2011 г. не оправда надеждите на хората за демокрация и достоен живот, заяви генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Арабската пролет от 2011 г. не оправда надеждите на хората за демокрация и достоен живот, заяви генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд на откриването на първия Световен форум за демокрация в Страсбург.

„Въставайки срещу авторитарните режими, арабското население искаше представителна демокрация, справедливи избори, достоен живот и социална справедливост“, заяви Торбьорн Ягланд, цитиран от АФП и БГНЕС.

Той обаче допълни, че действителността през 2012 г. се различава много от надеждите през 2011 г.

„Мнозина сред протестиращите, главно младежите, продължават да са гневни вече не заради вегетираща и потисническа диктатура, а заради прекалено бавните промени, защото те не стигат достатъчно надалеч“, продължи бившият норвежки премиер.

Съветът на Европа, който организира първия Световен форум за демокрация, смята да го превърне в ежегодна среща.

Целта му е да събира „световни реформатори и лидери, за да търсят демократични отговори на икономическите, социални и политически предизвикателства“.

„Революциите в Арабския свят припомниха на всички ни, че авторитаризмът произвежда собствените си симптоми за нарушено функциониране – корупцията, несправедливостта и злоупотребата с власт“, заяви Торбьорн Ягланд, който е и президент на комитета, присъждащ Нобеловата награда за мир.

„Понякога демокрациите също имат тези атрибути, но разликата е, че хората могат да ги поправят, избирайки друго правителство“, допълни той.

#избори #демокрация #Страсбург #Торбьорн Ягланд #Съвет на Европа #Арабска пролет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници