Петков: Евакуираме програмисти от Украйна у нас! Хората усещат с корема си, че работим за тях

Петков: Евакуираме програмисти от Украйна у нас! Хората усещат с корема си, че работим за тях
A A+ A++ A

Правим с мой съветник списък на българи в чужбина, които имат подходящо образование, за да влязат в МВР, новата комисия "Антикорупция", специалните служби, обяви министър-председателят Кирил Петков в предаването "Лице в лице" на bTV.

"Шансът Гешев да изчисти системата е нулев", добави премиерът и затова оправда защо се налага да внася отвън хора за работа в правоохранителните органи.

Кирил Петков поздрави всички журналисти, които правят "медийни разкрития" за злоупотреби и разказа за доклада на испанските власти за пране на пари, получен в МВР, в който има и снимка на Бойко Борисов.

Премиерът каза, че има достатъчно данни за престъпления по медиите, които не се разследват от прокуратурата, и даде пример: "Божков е казал през уикенда, че е давал пари на Горанов".

"Работим по доста случаи в МВР и ДАНС, по които се събират доказателства, и съм им казал, че имат пълна свобода. 

Един от индикаторите, че се движиш в правилната посока, е да видиш как Делян Пеевски от първия ред в парламента нещо вика.

Цялата цел е да изчистим държавата от бремето на корупцията, в което е затънала в последните 30 години.

Хората усещат с корема си, че за първи път от 30 години има хора, които работят в техен интерес."

Това добави още премиерът.

Американски софтуерни компании са сондирали премиера Кирил Петков дали може да прехвърлят свои програмисти от Украйна в България, за да няма риск за тях и тяхната работа по време на евентуален въоръжен конфликт с Русия. Петков е събрал министъра на икономиката, МВР и ДАНС, за "да организират стратегия тези хора да идват у нас и по време на кризата да работят оттук".

"Всичките потенциали за нападение са там. Русия ако реши, има цялата формирана бойна група, която може да влезе в Украйна. И остава решението на Владимир Путин. Продължавам да се надявам, че война няма да има, че това е блъфиране, защото реалният краен резултат не е ясно къде ще отиде", каза Кирил Петков.

Имаме варианти как да запазим енергийната система, вече съм разговори с ЕК потенциално да спрем частично износа на ток, добави той. Обследват се варианти за втечнен газ през Неа Месемврия. АЕЦ била подсигурена с гориво за две години, така че евентуална енергийна криза да не се усети от българските домакинства.  

Премиерът Кирил Петков похвали качествата на декана на сингапурския клон на престижното бизнесучилище INSEAD Илиян Михов, но по повод изказванията, че той ще е новият шеф на БНБ, обясни, че всяка партия в коалицията ще предложи кандидат, те ще представят концепции и ще се избере най-добрият. 

Петков каза още, че няма да строи АЕЦ "Белене", а евентуално ще работи за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй". А по отношение на интерконектора с Гърция каза, че всяка седмица разменя СМС-и с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис по развитието на проекта. 

#Кирил Петков #програмисти #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници