Изненада! Наши фермери плащат повече на берачите от европейските си колеги

Изненада! Наши фермери плащат повече на берачите от европейските си колеги
A A+ A++ A

В България средното бране на малини е 30 - 50 кг, а на ягоди е 80 - 100 кг

Работодателите в България, отглеждащи ягоди и малини, плащат повече на работниците си от тези в Португалия. Подобна е ситуацията и в много страни от Европа. Това коментира пред  Агри.БГ Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я).

“Надницата за бране на малини в Португалия е 50 евро. В същото време за тези пари, работниците берат около 100-110 кг малини. Тоест за 1 кг получават между 90 ст. - 1 лв. В България през 2021 г. средното плащане за бране за кг малини беше между 1-1,50 лв. Това означава, че за миналата година българските работодатели са плащали повече отколкото тези в Испания и Португалия”, разясни Петков.

По думите му в България средното бране на малини е 30 - 50 кг, а на ягоди е 80 - 100 кг.

“На работниците в Чужбина дори им се взема наем за нощувка, плащат сметки за ток, вода и газ. Ако се калкулират всички тези разходи ще се види, че тарифната ставка на килограм е още по-ниска”, категоричен е председателят на БАМ-Я.

Според него, ако у нас браншът си осигури около 25 - 30% постоянни сезонни работници от страната или чужбина, тогава желаещите да изкарват пари ще задават темпо и нормите, а не тези, които са решили да отидат на полето просто за разнообразие.

Божидар Петков отново изтъкна изключителната нужда от изграждане на кампуси в непосредствена близост до полетата с насаждения подобно на типа ферми във Великобритания.

“Само така ще можем да започнем без затруднения работа в 5 часа, например или да се работи от 16 до 22 часа, за да се избегнат жегите през лятото. Тези кампуси ще дадат възможност и да не се губят изключително значимите 2-3 часа в път на работниците от и до работното им място на полето”, заключи Петков.

Предстоят срещи със земеделското министерство и бранша за разглеждане на проблема със сезонната работна ръка.

 

#фермери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай