Ангелов договорил 9% по-високи заплати за военните

Ангелов договорил 9% по-високи заплати за военните
Основните месечни възнаграждения на военнослужещите ще бъдат увеличени с 9%, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Основните месечни възнаграждения на военнослужещите ще бъдат увеличени с 9%, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Процентът е договорен в резултат на повече от 30 разговори и срещи с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов, поясни Аню Ангелов в ефира на БНР и допълни, че в следващите два дни ще се търсят резерви за увеличение с 10%.

Министърът посочи, че ръстът на заплатите във ведомството му се осъществява чрез икономии от бюджет работна заплата.

„Наистина, 3 години нито лев не е раздаван повече на военните. Това е моят основен мотив да се иска от правителството да се увеличат техните заплати“, каза Аню Ангелов и продължи, че освен това ще се увеличат със 7% и заплатите на всички онези чинови служители, които не са в състава на администрацията.

Военният министър обясни и защо е необходимо да се въведе възраст за придобиване на право на пенсии.

„С поставянето на пенсионна възраст за придобиване право на пенсия, равна на пределната възраст за служба във Въоръжените сили, за съответните звания - за сержантите и младшите офицери е 52, за майор и подполковник е 54, се поставя една възможност и офицерите, и сержантите да могат да напуснат армията и преди навършване на тази пенсионна възраст“, посочи Аню Ангелов.

Ако военните са придобили 27 години стаж и от тях две трети са на военна служба, идеята е те да могат да се пенсионират, когато навършат посочената възраст – 52 и 54, дори и ако през това време са напуснали армията.

„Тази възможност се запазва, тя е равна на възможността на работещите, нарочно не казвам на служещите, от системата за сигурност във всички обществени сфери, на които трудът им се отчита за първа категория“, обясни Аню Ангелов.

Според него тази мярка е социално справедлива и чрез нея става възможно да се спестят около 13 млн. лв. за изплащане на пенсии на нови пенсионери през следващата година и се освобождава ресурс за повишаване на заплатите.

„Това се прави, защото МФ поставя въпроса да се ограничи възможността за ранно пенсиониране. Ранното пенсиониране на практика товари системата“, посочи Аню Ангелов.

Всички компенсации, които се полагат, включително до 20 заплати, се запазват, увери министърът на отбраната.

„Провел съм разговори с военнослужещите, в армията няма напрежение и това го показаха и резултатите от най-мащабното учение на сухопътните войски“, каза още военният министър.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #заплати #пенсиониране #ранно пенсиониране #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници