След 14 г. на власт Уго Чавес е новият-стар президент на Венецуела

След 14 г. на власт Уго Чавес е новият-стар президент на Венецуела
Президентът на Венецуела Уго Чавес спечели четвърти шестгодишен мандат като държавен глава с подкрепата на 54,42% от гласувалите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Венецуела Уго Чавес спечели четвърти шестгодишен мандат като държавен глава на латиноамериканската страна, сочат предварителните официални резултати, обявени от Националния избирателен съвет.

Действащият президент е подкрепен от 54,42% от гласувалите, докато съперникът му от опозицията Енрике Каприлес е получил подкрепата на 44,97% от гласовете, показват данните след преброяване на 90% от бюлетините, предадоха ДПА и БТА.

„Благодаря на многобичания ми народ“, заяви Уго Чавес в социалната мрежа „Туитър“ малко след огласяването на резултатите.

Според председателя на Националния избирателен съвет Тибисай Лусена избирателната активност е била 81%, а изборите са протекли спокойно, без смущения.

Ако окончателните резултати потвърдят победата му, 58-годишният Уго Чавес, който е на власт от 14 години, ще встъпи в длъжност на 10 януари догодина.

„Някои казват, че съм тиранин“, каза преззидентът, след като пусна бюлетината си в Каракас.

„Който иска процъфтяваща и зряла демокрация, да дойде във Венецуела“, добави той.

Кандидатът на опозицията Енрике Каприлес призна поражението си.

„За да знаеш как да печелиш, трябва да знаеш как да губиш“, заяви той пред поддръжници в щаба на кампанията си и добави, че иска да поздрави президента.

„Това е страна с две визии, а да бъдеш добър президент, означава да работиш за единението на всички венецуелци“, обърна се Енрике Каприлес към Уго Чавес.

#Венецуела #президентски избори #Уго Чавес #президент на Венецуела #Енрике Каприлес #Туитър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници