Дейвид Камерън предлага два бюджета на ЕС

Дейвид Камерън предлага два бюджета на ЕС
Британският премиер Дейвид Камерън изненадващо обяви, че подготвя предложения за радикална промяна във финансирането на Европейския съюз. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън изненадващо обяви, че подготвя предложения за радикална промяна във финансирането на Европейския съюз.

Тяхната същност е да се оформят два отделни бюджета - един за 17-те страни от еврозоната и един за всички останали в ЕС.

Така щяла да се създаде Европа на два пласта, а не на две скорости, съобщи лондонският вестник „Сънди телеграф", цитиран от „Дневник".

За Великобритания и държавите извън зоната на единната валута ефектът ще е, че ще се спестят разходи, защото ще се финансират по-малко общи институции.

„Започват да се появяват идеи и аз малко ще стимулирам дебата за тях. Ако ще имаме тясно обвързана еврозона, в която държавите ще си разменят пари, защо да нямаме два европейски бюджета - един за еврозоната и друг за онези извън нея," заяви Дейвид Камерън в специално интервю за „Сънди телеграф".

„Вижте, не казвам, че веднага ще го предложа, защото още не е подготвено. Но мисля, че важното е, че започва дебат за бъдещето на Европа и е време да се мисли смело и с размах," допълни премиерът.

Същата новина, но споделена от неназован служител в британската администрация, съобщи и вестник „Файненшъл таймс".

„Идеята набира скорост. Това може да означава ограничения в целия бюджет на ЕС и в същото време да има възможност за предоставяне за страните от еврозоната на повече средства от Брюксел за подкрепа на сктруктурни мерки," обясни пък източникът на „Файненшъл таймс".

Дейвид Камерън заяви още, че е готов да употреби британското право на вето, ако трябва да се блокира неприемливо за Лондон увеличаване на бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г., преговорите за който ще започнат в следващите седмици.

По думите му такава твърда позиция да не се дават на Европа пари на данъкоплатците, които са нужни в страната, поддържат и коалиционните му партньори от Либерал-демократическата партия.

Прибягването до вето с цел замразяване на бюджета на ЕС на сегашното му ниво, би било политически атрактивно за Великобритания и би позволило на Дейвид Камерън да твърди, че не финансира оправянето на проблемите в еврозоната.

Освен това Лондон предлага петгодишен бюджет, вместо сегашните 7 години, като мотивът са несигурните времена за икономиката.

#Дейвид Камерън #премиер на Великобритания #вестник „Файненшъл таймс" #бюджет на ЕС #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници