Некропол от 4300 г. преди Христа откриха в Провадия

Некропол от 4300 г. преди Христа откриха в Провадия
Некропол от 4300 г. преди Христа беше открит от археолози под ръководството на проф. Васил Николов при разкопки в археологическия комплекс Провадия-Солницата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Некропол от 4300 г. преди Христа беше открит от археолози под ръководството на проф. Васил Николов при разкопки в археологическия комплекс Провадия-Солницата.

„Това са гробовете, няма злато, но имаме много керамични съдове. Може би това е вече времето на частично обедняване, след като започват да излиняват солените извори," обясни проф. Васил Николов, цитиран от БГНЕС.

Археолозите са проучили около 400 квадратни метра от некропола, който е с обща площ около 5 дка.

Ръководителят на екипа показа тройния гроб на майка, доста едра около 30-годишна жена с две деца, които са 4-5 годишни.

Археологът обясни, че всички гробове са от 4300 или 4200 г. преди Христа - последния етап на късния халколит и краят на Варненския некропол.

„До този гроб има друг с разчленен труп, от който са само средната част от коленните стави до корема, не е ясно защо е така," допълни проф. Васил Николов.

„За първи път тук е открит разчленен труп с отрязана част над таза и е погребана само тази част. Не сме сигурни дали само това е погребано, защото гробната яма е малка. Погребан е този човек и то с почести, бил е с висок социален статус," обясни още професорът.

Керамичните съдове, открити в Некропола, са изпратени за реставрация.

„Има медна двуспирална игла над главата си, което означава, че той е бил свързан с култа към Богинята-Майка, тя има такъв кок. Мъжете с висок социален статус са имали кок с игла. Всичко, което сега носят жените, е минало с обратен знак при тях, като украшение са го носели мъжете като белег на висок социален статус," разясни проф. Васил Николов.

„След това християнството прави всичко това, за да го унищожи, както знаете Богинята-Майка е станала баба Яга," обясни още специалистът.

#Провадия #некропол #проф. Васил Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"