206491 статии       |       410 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68708| EUR 1.95583| GBP 2.31808|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Чист късмет имат археолозите, които проучват обект на бъдещия лот от "Струма"

2 юни 2017, петък / 13:27; Коментари: 0
Send to Kindle
Чист късмет имат археолозите, които проучват обект на бъдещия лот от "Струма"
БГНЕС

Чист късмет имат археолозите, които правят предварително проучване на обект край Благоевград. Те проучват едновременно селище и некропол от късно-римската епоха, при това отлично запазени, предаде БГНЕС в града. Разкопките в местността „Бистраците” край Благоевград попадат изцяло в бъдещето трасе на ЛОТ 3.1. от автомагистрала „Струма”. Под селището от II-IV век са открити находки и от желязната епоха или хиляда години преди новата ера. Ръководител на обекта е д-р Галина Грозданова от Националния археологически институт и музей към Българската академия на науките, а неин заместник е Дойчин Грозданов, който днес бе на обекта.

„Извършваме предварително археологическо проучване на отдавна познат обект - селище от късно-римската и антична епохи с прилежащ към него некропол, предаде БГНЕС. Целта на проучването е да се ограничи площта на обекта, за да се установи каква част от бъдещата магистрала той заема. И така да се проучи целият с пълни археологически проучвания. Работата е разчетена за един месец.

 

За момента са открити останки от римски жилища, открит е интересен инвентар от гробовете, стъклени съдчета, балсамари, нож и голямо количество монети. Те са характерни за епохата, която на „първо четене” е от II и края на IV век”, каза пред БГНЕС Дойчин Грозданов.

Според него хубавото е, че са запазени и двете структури, чист археологически късмет е да се проучват заедно и селище, и некропол. Защото дават информация както за ежедневния живот на обитателите на селището, така и за техните задгробни вярвания.

„За сега инвеститорите на автомагистралата са лоялни, в петък очакваме комисия от Министерството на културата, очакваме предписание за пълно археологическо проучване”, допълни Грозданов. Интересното в некропола са двата вида погребения - чрез кремация и чрез трупополагане. При първия телата са изгаряни на клада, а след това останките полагани в керамични урни, където продължавали да тлеят до пълното им изгаряне. На две места под селището е разкрит по-стар пласт - от желязната епоха X-VI век и късно-желязната от VI-IV век преди новата ера, в този слой са открити керамични съдове. Археологическият обект се проучва върху много голяма площ и се състои от две части. Първата е над игрището при село Покровник, а втората - терасата над „Бистраците”. Разстоянието между тях е към три километра по права линия.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: