Богдана Найденова пред Novinite.bg: Как да пътуваме изгодно и има ли плюсове пандемията

Богдана Найденова пред Novinite.bg: Как да пътуваме изгодно и има ли плюсове пандемията
A A+ A++ A

Интервю на Михаела Михайлова

Днес Ви срещаме с един запален пътешественик! Тя обича да пътува и опознава нови места, а фотографията е нейна страст. Богдана Найденова изненадва последователите си със смесица от спиращи дъха гледки от родните планини, през добре познати локации – погледнати от различен ъгъл, до екзотични дестинации. Споделя съвети за изгодно пътуване и как да съчетаем работата и хобито си.

В следващите редове ще откриете какви хакове ни сподели тя и как се справя с вечната женска драма – събирането на багаж.

 

-Здравей, Богдана, благодаря ти, че прие нашата покана да си поговорим за любопитните места, които посещаваш по света и  у нас. Кога се зароди любовта ти към пътешествията?

Здравейте, аз благодаря за поканата. Всичко започна през 2012 с първия ми полет. Тогава бях на 18- 19г. и пътувах до Единбург, за да видя приятеля ми, който учеше там. Пътуването беше много интересно, тъй като летях със самолет за първи път, сама, и след това смених 4 влака, за да стигна то Единбург. Е, не винаги пътуването е удобно, но преживяванията след това си заслужават. Ако знаете колко истории имам само от това пътуване... И от тогава не искам спирам.

-Коя беше първата държава, която посети и с какво те впечатли?

Гърция! През 2009 сестра ми реши да ме заведе на почивка, след като се върна от бригада в Щатите, беше много мило. Плажовете ме грабнаха и се старая да не пропускам Гърция като дестинация поне веднъж в годината-

-В забързаното ни ежедневие много хора избират да непътуват с извинението, че нямат време. Самата ти имаш работа и задължения, как съчетаваш двете неща?

Много планиране, но все пак съм зодия Дева Да, работя на пълно работно време, прекарвам много време в срещи, но се възползвам от всяка свободна минута която имам, за да планирам (отпуск, почивка, бюджет).

Иначе ние хората, винаги ще си намираме причина, за да не правим нещо, в природата ни е, но понякога трябва да надмогнем себе си, защото резултата си заслужава.

-Какви са твоите „хакове“, когато планираш ново пътешествие? А как избираш къде да отидеш?

Винаги търся достъпни билети. Много често съм избирала дадена дестинация, заради ниската цена на билет (например Малта, до която летях за 40 лв). 

За Европа винаги се преглеждат сайтовете на WizzAirи RyanAir, винаги изскача нещо.

Има и сайтове, които предлагат евтини билети до по-далечни страни с примерни дати. Просто харесвам нещо там и буквам (лошото е, че обикновено полетите са от друга европейска страна и съответно трябва да се вземе и допълнителен билет от България до нея).

Има и дестинации разбира се, които са ми мечта. За тях обикновено преглеждам по-често сайтове като skyscanner, за да намеря по-достъпни билети.

По-трудното е честно казано отпуската, има толкова малко дни за годината, а толкова много неща за виждане. Винаги гледам да съчетавам пътуване с празници, за да взема по-малко дни, а понякога правя и по-дълги уикенди, като взимам допълнителен ден в Петък или Понеделник.

-Като запален пътешественик сме сигурни, че сиспециалист в подреждането на багаж за път, какви съвети би дала на нашите читатели?

Ох, ето това ми е слабостта. Тъй като обичам да правя снимки и фотографията ми е страст, понякога взимам по-интересни рокли, облекла, за да направя снимката по-атрактивна (които обаче не са съвсем практични). Като ми погледнете профила в Инстаграм (@bnaydenova), ще разберете какво имам предвид.

За съжаление единственият съвет, който мога да дам в случая е как да вземете повече неща със себе си :Д Аз обикновено се обличам с няколко блузи, а ако е студено времето взимам няколко якета/палта в самолета.

-Кое предпочиташ да опознаваш България или света?

Много труден въпрос: и двете. Но ако пътуваш само в една страна е като да прочетеш една страница от цялата книга.

Допреди пандемията, да си призная, не бях пътувала на много места в България. Сега обаче, мога да изкарам поне 2 книги с идеи за пътуване в страната. 

Много се запалих и по планинския туризъм и много обичам да правя преходи. Само като се замисля за планините ни и се замечтавам.

-Има ли място, на което не би отишла и защо?

Не, ако има как, бих обиколила целия свят (даже по няколко пъти) 

-Наскоро се върна от Будапеща, разкажи ни малко повече за Термалните бани.

Много важен съвет: отидете рано. Те са голяма атракция в Будапеща и привличат много хора.  Ние избрахме Szechenyi Thermal Bath, тъй като има голям, открит басейн. Но има още много бани, които си заслужават, ето ви и още две: Gellert Thermal Bath, Rudas Baths.

Изисква се зелен сертификат, за да влезете. Входът беше 25 евро за цял ден. Заслужава си, ако имате допълнителен ден в Будапеща. Ние бяхме за общо 4 дни там и времето стигна за всичко, включително и за баня.

-В условия на КОВИД пандемия как се промени пътуването за теб? Отказват ли те ограниченията или напротив, локдауна е засилил жаждата ти заопознаване на нови места?

Да се откажа ли? В никакъв случай  Сега даже е по-приятно да се пътува, тъй като няма голям наплив на туристи. Да, мерките постоянно се сменят, но ако се интересуваш, няма страшно. Най-много да те сложат под карантина вкъщи и после си свободен (пишейки аз, докато чакам своята да изтече)

- Коя е най-далечната и най-нестандартна дестинация на която си била и с какво те впечатли?

Определено е остров Мавриций, завинаги ще остане специално място за мен. 

Най-много ме впечатлиха хората, живеят в невероятна хармония и разбирателство, въпреки че изповядват различни религии. Освен тях, няма как да скрия, че там свидетелствах невероятни гледки.

- Има ли място, на което се връщаш отново и отновобез да ти омръзне.

Стига да умееш да намериш красотата в малките неща, такива места има много. 

Но най-често посещавам Тетевенския балкан, тъй като не е популярна дестинация, и е адски красив спрямо всеки сезон.

- Предпочиташ или отбягваш най-популярните дестинации?

Тук съм със смесени чувства. В повечето случаи, за да е популярно едно място, най-вероятно има защо. Например Париж, много хора ще кажат, че е клише, но ако отидеш в сезон, когато няма много туристи, ще успееш да почувстваш атмосферата на града. А пък е и толкова голям, че има за всекиго по нещо.

Но пък ще ви дам и обратния пример. Посетих остров Миконос за 2 дни (беше ми транзитна локация), и останах леко казано разочарована. Според мен е доста надценено място.

Цялото интервю четете на Peika.bg

#пътуване #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »