Путин нямал нищо против Ходорковски да излезе от затвора

Путин нямал нищо против Ходорковски да излезе от затвора
Президентът на Русия Владимир Путин нямал нищо против бившият собственик на петролната компания „Юкос" Михаил Ходорковски (на снимката) да излезе от затвора. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Русия Владимир Путин нямал нищо против бившият собственик на петролната компания „Юкос" Михаил Ходорковски да излезе от затвора, стига това да не навреди на законността.

„Не мисля, че трябва да правим нещо във вреда на правопорядъка. Ако в съответствие с юридическата процедура това е възможно - за Бога. Но има определен ред," заяви Владимир Путин в отговор на въпрос, зададен му в специален филм, излъчен по НТВ, за възможността за освобождаване на Ходорковски.

Според руския президент един от пътищата е подаване на молба за помилване, предадоха „Интерфакс" и БГНЕС.

„За това е нужно той (Ходорковски) да поиска да бъде помилван. Това е един от начините да се реши проблемът," посочи Владимир Путин.

Милиардерът Михаил Ходорковски е в затвора от 2003 г. с официална присъда за финансови престъпления, но се превърна в най-известния политически затворник в Русия.

Преди да се озове зад решетките, той беше най-богатият човек в Русия, а личното му състояние от 8 млрд. долара го нареждаше на 30-то място в класацията на богаташите в света.

Преди ареста Михаил Ходорковски беше финансирал две от опозиционните партии и беше намекнал, че може да се захване с политика. Арестът му беше точно преди изборите.

Според втората присъда на олигарха той ще прекара в затвора допълнителни 4 години. Твърди, че когато излезе, смята да се бори за това Русия да стане силна и свободна страна.

Броени часове след президентските избори в Русия в края на 2011 г., но които Путин отново стана държавен глава, премиерът Дмитрий Медведев върна делото на Ходорковски в съда за доразглеждане.

#Русия #Владимир Путин #президент на Русия #Михаил Ходорковски #затвор #олигарх #помилване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници