Великобритания планирала специални визови ограничения за българи

Великобритания планирала специални визови ограничения за българи
Британското правителство обмисля да въведе визов контрол, за да предотврати наплива от имигранти от някои държави от ЕС, съобщи вътрешният министър Тереза Мей. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британското правителство обмисля да въведе визов контрол, за да предотврати наплива от имигранти от някои държави от ЕС, съобщи вътрешният министър Тереза Мей.

Макар да не ги назовава поименно в интервю за лондонския вестник „Сънди таймс", тя има предвид най-вече България и Румъния, коментира изданието, цитирано от „Дневник".

Ограниченията за граждани на двете най-нови членки на ЕС не могат да продължат отвъд 2013 г. и някои анализатори прогнозират много българи и румънци да потърсят работа във Великобритания.

Евентуален нов визов режим пък би отправил сериозно предизвикателство към свободното движение на хора - едно от четирите фундаментални свободи в съюза, заложени още през 1957г.

„Общо взето става дума, че правителството проучва основания за ограничаване на свободното движение на хора из ЕС. Бихме могли да имаме изключително облекчен режим за едни държави и визи за други," обяснява източник на вестника.

Вътрешният министър Тереза Мей казва, че трябва да бъде ревизирана директивата за свободно движение на хора, гарантираща право на 500 млн. граждани на страните от ЕС право да пътуват свободно в съюза.

Мей е притеснена, че разширяването на съюза и безконтролната свобода да се пътува може да предизвика високи нива на икономическа миграция в Европа.

Министърът споделя, че е поискала от външния министър Уилям Хейг да включи свободата на придвижване в стратегическия преглед на отношенията на Лондон с ЕС.

„Работим по целия този проблем със злоупотреба със свободата на придвижване, но ще направим още няколко крачки напред и въпросът ще бъде част от стратегическия преглед. Ще анализираме къде точно между ЕС и Обединеното кралство е разположена властта за взимане на решения, как действат те и какъв е ефектът им за нас. Така ще имаме солидна база от факти, благодарение на която да анализираме тези въпроси," допълнва Тереза Мей.

Премиерът Дейвид Камерън на няколко пъти през последните дни изпрати сигнали, че правителството има намерение да предоговори позицията на Великобритания в ЕС. Това може да удовлетвори евроскептиците в консервативната партия, но ще означава трудна битка с Брюксел и европартньорите, прогнозира „Сънди таймс".

#ЕС #Великобритания #България #Румъния #Тереза Мей #министър на вътрешните работи #Уилям Хейг #министър на външните работи #имиграция #визов режим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници