Часове до Пекин 2022: Олимпиадата в цифри

Часове до Пекин 2022: Олимпиадата в цифри
A A+ A++ A

Мегаполисът Пекин се подготвя за второто си домакинство на Олимпиада, 14 години след като прие летните Игри през 2008 година. Само след 2 дни китайската столица ще стане първия град в историята, домакин както на летни, така и на зимни олимпийски игри.

По този повод агенция Ройтерс събра някои любопитни факти и цифри, свързани с големия спортен форум, който ще се състои от 4 до 20 февруари:

2900 - брой на спортистите, които представят 90 национални олимпийски комитети, които трябва да пристигнат в Китай за Игрите заедно с още 25 000 участници под една или друга форма.

109 - брой състезания за разпределение на медали в 15 дисциплини в седем зимни спорта. В сравнение с Пьончан 2018 сега има седем състезания за медали в повече.

13 - брой арени, трасета и стадиони около Пекин, Янцин и Чжанцзякоу в това число и пет наследени и преобразувани трасета от Летните Олимпийски игри през 2008-а година.

55:45 - процентно съотношение в половото разделение на спортистите за Зимната олимпиада, като спортистките-жени са повече в сравнение с 2018 година и повече женски дисциплини (46) в сравнение с предишните Игри.

1 - брой на спортните състезания без участието на жени. Това е северната комбинация - комплексна дисциплина, включваща ски-бягане и ски-скок. За момента това е единствено мъжка дисциплина, но Международният олимпийски комитет (МОК) и Световната ски-федерация (ФИС) смятат да преминат и тази бариера през 2026 година.

4000 - брой на участниците в церемонията по Откриването на Зимните игри. Това е доста по-малко в сравнение с 15-те хиляди участници на лятната Олимпиада през 2008-а година. И тогава, и сега церемонията е режисирана от световно известния режисьор и кинопродуцент Чжан Имоу.

0 - броят на чуждестранните зрители на Игрите заради ограниченията в Китай, наложени заради разпространението на КОВИД-19. Разбира се, тук не броим треньорите и различните екипи на всяка страна. Избрани групи от поканени местни жители ще бъдат на местата, които Международният олимпийски комитет (МОК) се надява да бъдат запълнени поне една трета.

2900 - брой проби от кръв и урина, които Международната агенция за допинг-контрол планира да вземе по време на Игрите.

63548 - брой тестове за COVID-19, направени в затворения цикъл на Олимпийските игри към 31 януари, включително 3103 от спортисти.

1140 - медицински персонал на трасетата и пистите за състезания в Пекин, в това число и ангажирани 74 линейки.

880 милиона долара - дадени пари от МОК за покриване на разходите на организаторите в Пекин.

350 км/ч - максимална скорост на влаковете без машинист по новата 174-километрова железопътна линия, свързваща Пекин с планинските трасета за състезания в Чжанцзякоу и Янцин.

#Пекин 2022 #Зимна олимпиада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници