Папата, СЗО, НАТО, Тунберг, Навални - избирайте си! Всички са номинирани за Нобел за мир

Папата, СЗО, НАТО, Тунберг, Навални - избирайте си! Всички са номинирани за Нобел за мир
A A+ A++ A

Папа Франциск, британският създател на редица научнопопулярни филми Дейвид Атънбъро, Световната здравна организация и беларуският дисидент Светлана Цихановская са сред номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир, след като бяха подкрепени от норвежки законодатели, които имат опит в избирането на победителя.

Сред кандидатите за отличието са и Грета Тунберг, правителството на националното единство на Мианмар, сформирано от противници на миналогодишния преврат, и външният министър на Тувалу Саймън Кофе.

Хиляди, от членове на парламентa по целия свят до бивши победители, имат право да предлагат кандидати.

Норвежките законодатели номинират евентуален лауреат за мир всяка година от 2014 г. насам - с изключение на 2019 г. - включително един от двамата лауреати миналата година, Мария Реса.

Други номинации, разкрити от норвежките законодатели, са руският дисидент в затвора Алексей Навални, Международният наказателен съд в Хага, УикиЛийкс и Челси Манинг, НАТО, хуманитарната организация CARE, иранският активист за правата на човека Масих Алинеджад и Арктическият съвет, междуправителствен форум за сътрудничество за Арктически нации.

Норвежкият Нобелов комитет, който решава кой ще спечели наградата, не коментира номинациите, като пази в тайна в продължение на 50 години имената на номиниращите и на неуспешните номинации.

#Нобелова награда за мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници