Нигяр Джафер: Бюджетът за здраве е безидеен

Нигяр Джафер: Бюджетът за здраве е безидеен
Депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер разкритикува проектобюджета в сферата на здравеопазването и го определи като безидеен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер разкритикува проектобюджета в сферата на здравеопазването и го определи като безидеен.

„Оказа се, че 160-те млн. лв., за които говореше министър Десислава Атанасова, са просто вземани от единия джоб и прехвърлени в другия. Отново ще се прехвърлят дейности от Министерството на здравеопазването към НЗОК," обясни Нигяр Джафер пред БНР.

Според нея ще има огромен дефицит на средства за покриване на новите задължения на НЗОК.

„Недопустимо е смесването на осигурителния модел с това какво държавата има да покрива и това ще изиграе отново лоша шега," категорична е тя.

Нигяр Джафер коментира още, че българските граждани продължават да доплащат за лекарства.

Тя посочи, че за година и половина не е предприемано договаряне, което видимо ощетява българските граждани.

„Има неефективно харчене на средства, при това тези средства са малко в сравнение с това, което другите държави отделят. Парите са малко и се харчат неефективно. Всичко е за сметка на пациента. Българският пациент плаща от джоба си най-много в Европа – 56%, освен това той бърка в джоба си и като отиде в аптеката," подчерта Нигяр Джафер и допълни, че България няма национална лекарствена политика.

Депутатът от ДПС каза, че здравеопазването страда от липса на цялостна концепция.

„Масово е в момента демотивирането на хората в системата и в работещите в системата, и в хората, които ползват системата – пациентите. Това е изключително притеснително. Пиар акциите и медийните изяви и желанието да кажем добра новина, доведоха до това министър Атанасова да каже как колективният трудов договор е подписан, на следващия ден се оказа, че няма да се подпише. Обяви, че потребителската такса ще се отвърже от минималната заплата, е, не се случи, защото тя не отиде после да защити тази теза," подчерта още Нигяр Джафер.

#Нигяр Джафер #депутат от ДПС #Министерство на здравеопазването #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници