Млад опозиционер иска президентското кресло на Чавес във Венецуела

Млад опозиционер иска президентското кресло на Чавес във Венецуела
Президентът на Венецуела Уго Чавес се изправя срещу младия кандидат на опозицията Енрике Карпилес (на снимката) в най-трудната кандидат-президентска битка от 14 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Венецуела Уго Чавес се изправя срещу младия кандидат на опозицията Енрике Карпилес в най-трудната кандидат-президентска битка от 14 години.

58-годишният Уго Чавес се бори за нов 6-годишен мандат след завръщането си на политическата сцена през 2012 г., предадоха „Ройтерс" и „Дневник".

След като пребори рака, настоящият президент на латиноамериканската страна иска да продължи социалистическата революция в богатата на петрол Венецуела.

Опонентът му Енрике Карпилес пък обещава работни места, сигурни улици и край на връзкарството.

40-годишният опозиционен лидер, който е щатски губернатор, обикаля буквално от къща на къща през последните осем месеца и успява да обедини разпадащата се опозиция. Той има най-голями шансове отколкото останалите претенденти за президентския пост от 1998 г. насам.

Ако Уго Чавес загуби, това вероятно ще означава затопляне на отношенията на Венецуела със САЩ и по-голям достъп за петролните компании към най-големите резерви във световен мащаб.

Победа за него ще означава продължаване на национализацията и консолидиране на контрола върху икономиката.

„Венецуела потъваше, когато беше управлявана от буржоазията и хората написаха история с революцията, която извади Венецуела от блатото," заяви наскоро Уго Чавес на едно от последните си предизборни събирания пред поддръжници.

Според повечето социологически проучвания Чавес води пред Каприлес, но някои отдават преднината на младия губернатор.

#Венецуела #Южна Америка #Уго Чавес #президент на Венецуела #президентски избори #петрол #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници