Националната банка на Гърция иска да се слее с „Юробанк”

Националната банка на Гърция иска да се слее с „Юробанк”
Гръцките банки са под натиск да се слеят, след като понесоха големи загуби от тригодишната криза и от отписването на част от гръцкия дълг по-рано тази година. Снимка: AP
A A+ A++ A

Националната банка на Гърция (National Bank of Greece), най-големият заемодател в закъсалата страна от еврозоната, обяви, че е отправила оферта за сливането с най-големия си национален конкурент, банката „Юробанк” (Eurobank).

В изявление на НБГ, цитирано от Асошиейтед прес и БТА, се посочва, че според предложението за сливане акционерите на „Юробанк” ще получат по 58 акции от новата банкова група срещу всеки 100 акции, притежавани досега от тях.

Президентът на „Юробанк” Николаос Нанопулос заяви, че бордът на банката ще проучи офертата в конструктивен дух.

Гръцките банки са под натиск да се слеят, след като понесоха големи загуби от тригодишната криза и от отписването на част от гръцкия дълг по-рано тази година, припомня Дарик.

„Офертата за сливане цели създаването на голяма банкова група в Гърция, която ще стабилизира гръцката банкова система и ще предостави необходимото финансиране в подкрепа на възстановяването на гръцката икономика", заяви президентът на НБГ Георгиос Заниас.

В петък гръцката борса временно преустанови транзакциите с акции на двете банки след информации в медиите за евентуалното им сливане.

#Юробанк #еврозона #Георгиос Заниас #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници