Калфин: МВР лишава 400 000 от право на глас

Калфин: МВР лишава 400 000 от право на глас
Ивайло Калфин отправи обвинения към МВР по повод т.нар. "забранителни списъци" за гласуване на изборите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 400 000 български граждани са били извадени от избирателните списъца за президентските и местните избори в неделя заради информация, постъпила от МВР, съобщи кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин.

„Става въпрос за хора, които примерно преди две години са отсъствали един месец от страната и са извадени от списъците. Много е странно откъде МВР знае кой пътува в европейска страна“, каза пред журналисти Калфин, който се срещна с наблюдаващи законността на изборите у нас експерти от ОССЕ, предаде агенция „Фокус“.

„Това, първо, означава, че МВР има информация, която ние не знаем, че има, и тук въпросът е откъде я събира, как я съхранява и какво става с тази информация, защото не е редно министерството да следи гражданите по този начин“, възмути се кандидатът за президент, като добави: „На второ място това означава лишаване от правото на избор на много български граждани, включително и български дипломати, включително хора, които са пътували за кратко време в чужбина през последните години и които се оказа, че не могат да гласуват“.

Той апелира към ЦИК да обясни, че избирателите, попаднали в т.нар. „забранителен списък“ за местните избори, поне могат да гласуват на втория тур за президентския вот.

„Апелирам към ЦИК да обясни, че те не могат да гласуват за местни избори на втори тур, но могат да гласуват за президентския избор, защото са страшно много хората, които са извадени от списъците за гласуване“, уточни той.

#МВР #БСП #Ивайло Калфин #ЦИК #ОССЕ #избори #избори 2011 #президентски избори #местни избори #избирателни списъци #Централна избирателна комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници