Астронавти тренират за секс в Космоса

Астронавти тренират за секс в Космоса
A A+ A++ A

Твърди се, че все още никой землянин не е правил секс в Космоса. В НАСА засега срамежливо избягват да коментират темата, но в един момент неизбежно и това ще се случи, отчитайки бързото развитие на частния космически туризъм.

Но преди всичко безтегловната интимност, макар и мираж, засега е неизбежна предвид перспективата по заселването на земната орбита, изграждането на колонии на Луната и планираните полети към Марс. Именно върху това работи вече екип от канадски изследователи от университетите „Конкордия“ и „Лавал“.

Техните изводи бяха публикувани съвсем наскоро в списанието „Джърнал ъф секс рисърч“ (Journal of Sex Research).

Екипът се ръководи от доктора по психология Симон Дюбе от университета „Конкордия“, който призовава в научните космическите програми вече да се включи и темата „космическа сексология“.

Отсъствието на гравитация прави секса по-сложен физически и неудобен, а това се оказва проблем в среда, в която чистотата е най-важният елемент. Космическите модули обикновено са тесни и неудобни, а да се намери уединение е трудно, така че удовлетворението на сексуалните потребности може наистина да се окаже сложна работа.

Ако се мисли в перспектива, то в малките колонии с ограничен брой интимни партньори без съмнение ще възникнат стресови ситуации, конфликти и даже сексуално насилие. Колкото все по-далеч от Земята и колкото все по-дълго са хората в Космоса в бъдеще, толкова по-вероятно е да се появят тези проблеми, смятат д-р Дюбе и неговите колеги.

Канадските учени вече са очертали няколко потенциални теми за работа.

Първо, създаване на системи и пространства, които ще позволят интимните отношения да бъдат безопасни, хигиенични и в уютна среда. Тук също така влиза и предварителното планиране на ражданията в Космоса, а също така и лечението на болестите, предаващи се по полово път.

Второ, създаваното на обучаващи програми, които да подготвят космическите пътешественици към интимен живот, сексуална активност и всички възможни социални проблеми, които биха възникнали. И трето – да се разработят сексуални технологии като играчи или роботи, които да гарантират чист и доставящ удовлетворение секс.

Интимните отношения и сексуалност ще спомогнат животът в Космоса да стане по-приятен и не толкова самотен, категорични са изследователите. Сексуалната активност освен всичко друго сваля стреса, смъква кръвното налягане и помага за съня, пише "Телеграф".

Което ще бъде от изключително значение при пътешествието до по-далечни планети или при пребиваването в лунните колонии. Интимните отношения и сексуалността в Космоса може да подобрят живота на астронавтите и на бъдещите космически жители да се адаптират към космическата среда и да нормализират живота си, смятат от екипа на д-р Дюбе.

#секс #космос #астронавти #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?