Македонският парламент решава по вота на недоверие на кабинета

Македонският парламент решава по вота на недоверие на кабинета
Двамата най-големи политически опоненти в Македония Любчо Георгиевски и Бранко Цървенковски се обединиха с цел сваляне от власт на правотилеството на Никола Груевски. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Македонският парламент се събра за разисквания по вота на недоверие, внесен от социалистическата опозиция срещу дясното коалиционно правителство начело с премиера Никола Груевски.

Опозицията обвинява кабинета, че подклажда напрежение между македонското мнозинство и многобройната албанска общност, представляваща около 25% от населението, информира АФП, цитирана от БГНЕС.

Коалиционното правителство е съставено от партията ВМРО-ДПМНЕ на Груевски и основната албанска партия Демократичен съюз за интеграция начело с Али Ахмети, но отношенията между двете формации са белязани от напрежение.

Управляващата коалиция разполага със 71 депутати в 123-членния парламент.

Очаква се гласуването да бъде около полунощ.

В края на юни двамата най-големи опоненти на македонската политическа сцена през последните 22 години бившите премиери Любчо Георгиевски и Бранко Цървенковски постигнаха съгласие в битката за свалянето от власт на премиера Никола Груевски.

Международната изолация, икономическата катастрофа и кризата на демокрацията са основните цели, които обединиха двамата бивши политически противници.

Георгиевски, известен още с пробългарската си ориентация, бе премиер на Македония през 1998-2002 г. като лидер на ВМРО-ДПМНЕ. След оттеглянето на Георгиевски преди няколко години, сегашният премиер Никола Груевски застана начело на ВМРО-ДПМНЕ. В кабинета на Георгиевски сегашният премиер Никола Груевски бе министър на финансите

Бранко Цървенковски, просръбски настроени и изконен политически противник на Любчо Георгиевски, е бивш министър-председател и бивш президент на Македония като лидер на Социал-демократическия съюз на Македония.

"Независимо от различията, които сме имали в миналото, а някои от тях съществуват и днес, сегашната ситуация в страната принуждава Социалдемократическият съюз и ВМРО-Народна партия да се обединят срещу управляващата партия", подчертаха двамата лидери.

Те не изключиха вероятността това сътрудничество да доведе и до предизборна коалиция.

"Ние сме длъжни да направим всичко възможно държавата да започне да функционира нормално, да излезе от задънената улица, Македония да се превърне в свободна и демократична държава. С такива послания ще излезем пред гражданите, ще поискаме тяхното доверие. След това някой ще бъде в управлението, друг в опозиция, но най-важното е, че страната ще се движи в правилната посока", подчерта Цървенковски.

Георгиевски смята, че включването и на албански опозиционни партии в тяхната коалиция изцяло зависи от волята на самите албански формации.

Георгиевски и Цървенковски в продължение на над 20 години доминират на македонската политическа сцена, като водиха жестоки политически битки, които понякога стигаха до крайности.

#Македония #Любчо Георгиевски #Бранко Цървенковски #ВМРО-ДПМНЕ #Социалдемократически съюз на Македония #Никола Груевски #министър-председател на Македония #вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници