Георги Първанов: Тихичко заметоха под килима темата за общата ни история със С. Македония

Георги Първанов: Тихичко заметоха под килима темата за общата ни история със С. Македония
A A+ A++ A

Някак тихомълком темата за общата история с Република Северна Македония отпадна с документа, приет на Консултативния съвет за национална сигурност. Това заяви пред БНТ Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 г.

Той определи консенсуса, постигнат на съвета, като положителен знак към българското общество. Но в половината от приетите точки в документа след КСНС България потвърждава привързаността си към предишните приети документи, които са единствено пожелателни с липса на конкретика, изтъкна Първанов.

"Тъпчем на едно място, въртим на празни обороти и най-фрапиращото нещо, което се случи, е тихомълком снетата тема за общата история," каза Георги Първанов.

Вместо това според него е трябвало да дефинираме този въпрос в позицията след КСНС и ясно да запишем, че общата история с РСМ е от Средновековието, през Възраждането до началото на 20 век и че тя се състои в българското национално самосъзнание. И още - да допълним, че сега хората в Северна Македония се чувстват различно и че България уважава тази различност.

Когато става дума за отношенията с РСМ, историята трябва да е на преден план, коментира Първанов.

Той допълни, че не подценява идеята, лансирана от Румен Радев, че трябва да браним правата на българите в югозападната ни съседка, но в конкретния случай голямата тема за нас е историята и ние трябва да вземем решение по този въпрос.

Георги Първанов беше категоричен, че не е необходим референдум по въпроса с Република Северна Македония, защото това е работа на дипломацията.

Той коментира, че натискът отвън за решаването на този въпрос не го интересува. "Аз искам да помогнем на Скопие и на Република Северна Македония, не защото Брюксел или някой друг ни натиска, а защото ние сме най-близките народи тук на Балканите. Ако ние не си помогнем, кой друг да ни помогне. Трябва да кажем "Стига!", да се замислим и да видим как ще излезем от тази ситуация," каза той.

Според него е изключително важно да възстановим приятелския диалог със Скопие и в този смисъл планираното посещение на премиера Кирил Петков е добра стъпка напред.

По повод напрежението между Русия и Украйна Георги Първанов е на мнение, че България не трябва да допуска разполагането на допълнителни военни сили или оръжия на своя територия. Според него страната ни трябва да запази неутралитет в отношенията между НАТО и Русия.

По думите му България се доказва като коректен натовски партньор в много операции зад граница, но когато става дума за Балканите и за нашия регион, не трябва да заема твърда страна.

Той призова напрежението между Алианса и Москва по повод Украйна да се реши на масата на преговорите, като се възстанови добрият диалог между НАТО и Русия от близкото минало.

В енергиен план Георги Първанов се обяви в защита на спрените проекти за Южен поток и АЕЦ "Белене". Според него азерския газ е от полза в кризисни ситуации като сегашната, но възможните количества за доставка не са големи.

#Георги Първанов #Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?