Турският парламент не е дал мандат за война, заяви вицепремиерът Аталай

Турският парламент не е дал мандат за война, заяви вицепремиерът Аталай
Вцепремиерът на Турция Бешир Аталай (вляво) по време на срещата му с бившия пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан (вдясно) през април 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Решението на турския парламент да даде „зелена светлина“ за трансгранични операции в съседна Сирия не е мандат за война, заяви вицепремиерът на Турция Бешир Аталай.

Според Аталай резултатът от гласуването в турския парламент ще има „възпиращ характер“, предаде АФП, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.

Вицепремиерът добави, че Сирия е поела отговорността и се е извинила за инцидента от сряда, при който загинаха петима турски граждани, заради което се състоя и извънредното заседание на турския парламент.

Въпреки препоръките на Европейския съюз и Сирия, и Турция да бъдат сдържани след престрелките по границата между двете държави в сряда, Анкара даде „зелена светлина“ за военни действия в Сирия.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. „Арабска пролет“.

#„Арабска пролет“ #Анкара #Бешир Аталай #вицепремиер #убити #Акчакале #Башар ал-Асад #военни действия #Европейски съюз #ЕС #НАТО #България #снаряди #Сирия #военни операции #Парламент #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници