ЕС призова Сирия и Турция към сдържаност

ЕС призова Сирия и Турция към сдържаност
Силно осъждам обстрела на сирийските сили над турски граждани, при който загинаха петима цивилни, а много други бяха ранени, заяви ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз призова Сирия и Турция към сдържаност след избухналите престрелки по границата между двете държави в сряда.

В сряда турски военни отново удариха цели в Сирия, след като сирийски снаряд уби петима турски цивилни – майка с четирите й деца, в погранично село Акчакале.

По първоначална информация 13 сирийски войници, лоялни на режима на президента Башар Асад, са били убити от турски огън.

„Силно осъждам обстрела на сирийските сили над турски граждани, при който загинаха петима цивилни, а много други бяха ранени“, заяви ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън, цитирана от АФП и БГНЕС.

Междувременно Русия изрази загрижеността си относно липсата на реакция от страна на Съвета за сигурност на ООН за нарастващите атаки в Сирия.

„Терористичните актове на територията на Сирия, за съжаление, не получават адекватна реакция от страна на международната общност, и особено от Съвета за сигурност на ООН. Това е много тревожно“, подчерта по време на брифинг в Москва говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от РИА „Новости“.

Според него сегашното положение в Сирия показва необходимостта от по-скорошно политическо уреждане на конфликта.

Турският парламент се събра на извънредно заседание в четвъртък, за да обсъди дали да поиска от кабинета на премиера Реджеп Тайип Ердоган позволение да се водят бъдещи военни операции отвъд граница, „когато възникне необходимост“.

Събитията от сряда бяха най-тежкият инцидент между някогашните съюзници Сирия и Турция от юни насам, когато части на Дамаск свалиха турски изтребител и убиха и двамата му пилоти.

#Сирия #Турция #Катрин Аштън #Реджеп Тайип Ердоган #премиер на Турция #Александър Лукашевич #Русия #СС на ООН #Съвет за сигурност на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници