Д-р Мими Виткова: Високата смъртност от Covid у нас е заради здравната система

Д-р Мими Виткова: Високата смъртност от Covid у нас е заради здравната система
A A+ A++ A

Високата смъртност у нас за мен е най-големият проблем. Това е и “безхаберието“ да бъде направен задълбочен анализ за нея и да се търси нейното отстраняване.

Продължителната политическа нестабилност у нас, с две служебни правителства, вероятно постави управляващите в здравната система в ситуация да смятат, че мандатът е много кратък на едно служебно правителство, затова се зареди още едно, поради което никой не седна да бръкне в дълбочина на този проблем – казва пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър.

Не може толкова продължително време България да е водеща по смъртност в ЕС, а в отделни моменти бих казала и в световен мащаб. За мен причините са много, но най-важната е в самата здравна система. Лошата организация на извънболничната помощ по отношение на диагностиката и на наблюдението на хората, позитивни за Covid.

Късната хоспитализация, недобре организираната и болнична помощ с липса на кадри най-вече, водят до тази висока смъртност.

Има и проблеми в самото общество – късното обръщане към медицинска помощ от самите граждани, но основният проблем е в самата здравна система.

Сега виждаме, че почти цялото население, да не говорим, че и четири политически партии с абсолютно различна политическа платформа успяха да се обединят, че пътят, по който върви българското здравеопазване не е този, който трябва да се случва в едно общество в ЕС.

Там, където здравните системи са добре структурирани и организирани до момента на възникване на пандемията, те се справят много по-добре, отколкото в страни като нашата, в които здравните проблеми са натрупани вече в повече от 20 години. В момента те лъснаха от всичките им аспекти.

#Мими Виткова #здрвеопазване #висока смъртност #ковид - 19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти