Кирил Петков: Ще ме виждате често по тротоарите на София, ще съм близо до хората

Кирил Петков: Ще ме виждате често по тротоарите на София, ще съм близо до хората
A A+ A++ A

Вие ще ме виждате често по тротоарите на София. Аз смятам да сменя културата - какво означава да съм министър-председател, аз искам да съм близо до хората, да чувам и проблемите. Не е хубаво да си на върха на властта, където няма кислород. Ще ходя по земята и ще говоря с хората. Това заяви новоизбраният премиер Кирил Петков в кулоарите на парламента.

"Има огромен брой кризи. На първо място - наводненията. Още утре ще видим каква е ситуацията с пострадалите от наводненията. След това трябва да овладеем енергийната криза. Енергийната комисия трябва да бъде съставена в най-бърз порядък, Народното събрание трябва да назначи най-добрите експерти там. КЕВР трябва да започне да работи не само като печат, а трябва да влезе дълбоко в разходната част, инвестиционните част при всички производители на енергия. Един от първите ми разговори ще бъде с гръцкия ми колега по отношение на гръцката връзка, защото тя ще е основополагаща за по-ниски цени на пазара на електроенергията", посочи той.

По думите му, няма да има 30-процентно съкращение на държавни служители. Става дума за това, че министърът на финансите очаква около 15% съкращения в държавната администрация, но само за тези, при които липсва ефективност по отношение на държавното управление. Всеки, който се справя добре и работи много не трябва да се страхува, успокои министър-председателят.

"Не трябва да забравяме COVID кризата, има рискове за много съграждани. Има и днес зелени сертификати и други ограничения върху икономиката. Трябва да информираме и лекарите, и гражданите, по отношение на ваксинацията". Първо нещо, което той ще направи, е че ще привлече проф. Радка Аргирова като личен съветник на премиера в Министерския съвет. "Ще привлечем кардиолози, ендокринолози, онколози - хора, които не са свързани директно с COVID-19, но да обяснят как ваксинацията влияе върху тези болести. Много хора не са против имунизацията, но се страхуват това как ваксинацията ще им повлияе на съществуващите болести", посочи Петков по отношение на пандемията от COVID-19.

По отношение на Северна Македония, Петков заяви: "Не мога да разбера защо трябва да летя до Виена, за да кацна в Скопие. Трябва да се види и железопътната връзка. Прекалено сме малки Балканите, за да се разделяме. Ние сме общ регион, който трябва да расте. Казвайки това, петте точки не се променят, но диалогът ще бъде в съвсем конструктивна енергия".

Петков разкри, че в крайна сметка той и Асен Василев ще направят партия.

Той обеща всеки ден да ходи пеша на работа.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници