Ердоган иска мандат за военни действия срещу Сирия

Ердоган иска мандат за военни действия срещу Сирия
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заедно с правителството и военното командване поиска от правителството мандат за военни действия срещу Сирия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът на Турция oбсъжда на извънредно заседание дали да се даде мандат на армията да провежда трансгранични военни операции в Сирия.

В очакване на решението на Меджлиса турската артилерия все пак обстрелва през нощта и сутринта в четвъртък сирийски позиции край границата, съобщиха източници от сигурността на Турция.

Решението да се иска мандат от парламента е било взето на среща на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган с правителството и военното командване.

Не се предвижда да се вземат незабавни силови мерки, а единствено ще се даде мандат на турската армия „да реагира в случай на необходимост“.

Мандатът засяга действия на трите рода войска - сухопътни сили, ВМС и ВВС. Подобен мандат бе даден на турската армия през 2007 г. за Северен Ирак.

Той позволява при необходимост турските сили да нанасят удари и да провеждат наземни операции срещу кюрдски бунтовници на определено разстояние от границата на иракска територия.

Атаките са в отговор на минометния обстрел от сирийска територия в сряда, убил петима цивилни в Турция - майка и четирите й деца, при който бяха ранени още 13 души.

Обстрелвани са сирийски позиции в района на сирийското градче Тал ал
Абяд, на около 10 километра от границата с Турция, при което са убити поне петима войници, лоялни на режима на президента Башар ал Асад, предаде Ройтерс.

Турското правителство заяви, че „агресивният акт“ на сирийската армия е сериозна заплаха за сигурността на Турция.

Турция настоя Съветът за сигурност на ООН да предприеме действия срещу Дамаск. На свикана спешна среща НАТО поиска от Сирия незабавно прекратяване на агресивните действия срещу Турция, явяваща се северноатлантически съюзник.

„Алиансът подкрепя Турция и призовава сирийския режим да спре да нарушава международните права“, се казва в официалното изявление на НАТО.

Междувременно Сирия съобщи, че разследва източника на минометния обстрел срещу Турция, и призова към сдържаност.

Сирийският министър на информацията Омран Зуби също така поднесе съболезнования на семействата на турските граждани, които загинаха в пограничното селище.

Той заяви, че Сирия съблюдава суверенитета на съседните страни и призова другите страни също да спазват суверенитета на Сирия и да контролират границите си, за да не влизат през тях бойци, които се включват в антиправителственото въстание срещу Дамаск, и контрабандно внесени оръжия.

#Турция #Сирия #НАТО #Съвет за сигурност на ООН #СС на ООН #НАТО #Акчакале #Реджеп Тайип Ердоган #премиер на Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници