Зам.-министър Събев: Министерството на земеделието подкрепя 9% ДДС за храните

Зам.-министър Събев: Министерството на земеделието подкрепя 9% ДДС за храните
A A+ A++ A

Агросекторът, хранително-вкусовата промишленост и управляващите се обединиха около идеята за 9% ДДС за храните. Това се случи по време на 15-ото издание на националния коледен форум за бъдещето на земеделието и зеления преход „Криза и зелена сделка: време за бързи решения в земеделието“, който се проведе днес в София в хибриден формат. Основен фокус по време на събитието бе определянето на приоритетни политики по отношение на агросектора в България и бъдещето на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост в обхвата на Зелената европейска сделка. Специални гости бяха Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделието, Георги Събев, заместник-министър на земеделието, Ива Митева, зам.-председател на Народното събрание, Атидже Вели, евродепутат, Ивелина Пенева, заместник-министър на икономиката, представители на някои от най-големите европейските браншови институции и бизнеси. Запис на цялото събитие може да бъде гледан тук.

„Извънредната ситуация с разпространението на COVID-19 показа, че са необходими много усилия за подобряване гъвкавостта и устойчивостта на сектора, който гарантира продоволствената сигурност на всички европейски граждани. ЕС представи нова стратегия за растеж – Европейският зелен пакт, който да осигури опазване, съхранение и увеличаване на природния капитал и защита на здравето и благосъстоянието на гражданите. От гледна точна на Министерството на земеделието, храните и горите беше обърнато особено внимание на необходимостта от подкрепа на родния производител на храни и трябва да продължаваме да работим в тази насока. Категорично подкрепяме предложението за 9% ДДС за храни и напитки, за да променим ниските показатели на държавата ни в редица сектори“, коментира заместник-министърът на земеделието Георги Събев.

Форумът, организиран от независимата медия „Стандарт“ и водещата PR компания M3 Communications Group, Inc., се осъществи под егидата на националната кампания „Да! На българската храна“. Събитието се проведе в два панела, които представиха на присъстващите предстоящите трансформации в земеделския сектор в контекста на Зелената сделка и необходимостта от намаляване на ДДС ставката за храни и напитки, подкрепено и от Ива Митева, зам.-председател на Народното събрание, и Мариана Кукушева, председател на УС на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите. Г-жа Мариана Кукушева бе и модератор на първия панел, а втори панел води евродепутатът Атидже Вели.

След оживената дискусия и поетите ангажименти се състоя официално награждаване на износителите, които успешно развиват дейност на европейските и световните пазари. Наградени бяха компаниите Монделийз България с представител Анна Лозанова – мениджър корпоративни комуникации, Клас Олио, представлявана от Атанас Кънчев – директор по финансиране на външната търговия, Белла България с изпълнителен директор Елза Маркова, Катаржина Естейт с управляващ директор Цветелина Николова. За първи път бяха отличени и водещите в онлайн търговията компании – eBag.bg, Fastfood.bg и Parkmart, за своите особено впечатляващи резултати пред последната година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници