Турция нападна Сирия в отговор на атаки срещу цивилни

Турция нападна Сирия в отговор на атаки срещу цивилни
Цивилни турски граждани търсят убежище от сирийски обстрел в пограничното село Акчакале. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турски военни отново удариха цели в Сирия, след като сирийски снаряд уби петима турски цивилни, съобщи източник по сигурността.

„Артилерийският огън избухна в 03:00 GMT тази сутрин“, заяви източникът, пожелал анонимност, пред АФП, цитирана от БГНЕС.

По първоначална информация няколко сирийски войници са били убити от турски огън. Точният брой на загиналите не се съобщава.

В сряда вечерта петима цивилни загинаха и няколко други бяха ранени в Югоизточна Турция, когато снаряд, изстрелян от сирийска територия, се взриви в малкото погранично село Акчакале. Сред жертвите са майка и трите й деца.

Това е най-тежкият инцидент между двете страни след свалянето на турския разузнавателен самолет от сирийска ракета през юни.

Турция настоя Съветът за сигурност на ООН да предприеме действия срещу Дамаск. На свикана спешна среща НАТО поиска от Сирия незабавно прекратяване на агресивните действия срещу Турция, явяваща се северноатлантически съюзник.

„Алиансът подкрепя Турция и призовава сирийския режим да спре да нарушава международните права“, се казва в официалното изявление на НАТО.

#Турция #Сирия #Съвет за сигурност на ООН #СС на ООН #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници