Обама и Ромни спориха за икономика в първи тв сблъсък

Обама и Ромни спориха за икономика в първи тв сблъсък
Републиканецът Мит Ромни и действащият президент на САЩ Барак Обама от Демократическата партия се изправиха в първи телевизионен дебат преди президентските избори на 6 ноември. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Предизборната надпревара в САЩ влезе в своя финален етап с първия телевизионен дебат между президента на САЩ и кандидат за втори мандат Барак Обама от Демократическата партия и опонента му Мит Ромни от Републиканската партия.

Дебатът, който се проведе в Университета на Денвър, Колорадо, продължи малко повече от предвидените 90 минути и бе воден от ветерана новинар Джим Лерър от PBS NewsHour, предаде БГНЕС.

Според оповестения от него регламент дебатът бе разделен на части, всяка с продължителност 15 минути, фокусирани предимно върху вътрешната политика и икономиката на САЩ.

Барак Обама и Мит Ромни заеха местата си на сцената, като преди това се здрависаха. След това всеки от тях направи двеминутно експозе.

Действащият президент използва възможността да поздрави съпругата си Мишел по случай 20-годишния юбилей от сватбата им.

Кандидатът на републиканците пък анонсира своя план за създаване на нови работни места с цел подпомагане на малкия и средния бизнес.

Веднага след началото на същинския дебат Мит Ромни обвини Барак Обама в „провал на икономиката“ и поставянето й в „погрешен коловоз“.

„Опасявам се, че пътят, по който сме поели, е неуспешен. Ако стана президент, ще възстановя жизнеността на средната класа, така че Америка да заработи отново“, обеща Мит Ромни.

Барак Обама бързо върна опонента си в реалността, отбелязвайки, че бившият губернатор на Масачузетс е отстъпил от първоначално анонсирания си план за понижаване на данъците.

„Цели 18 месеца Мит Ромни говори за този план, а сега, 5 седмици преди изборите, казва, че великата му идея няма значение“, заяви Барак Обама.

Думите на президента по същество представляваха контраудар срещу твърдението на Ромни, че ако Обама понижи данъците, това ще увеличи бюджетния дефицит на страната. С популистки апломб Ромни просто нарече неистина коментара на Обама.

„Буквално всичко, което той (Обама) каза за моя план, е неточно“, заяви Мит Ромни, преструвайки се на глух за подигравателния тон на Обама, който просто се присмя на обещанията на Ромни за данъчни съкращения в размер на 5 трлн. долара въпреки планираното (от Ромни) увеличаване на военните разходи.

Мит Ромни обвини Барак Обама, че дава празни надежди на американците с обявеното от действащия президент намаляване на данъците.

„Планираното от сегашната администрация намаляване на данъците ще увеличи бюджетния дефицит“, подчерта републиканецът.

Обама не остана длъжен на опонента си, контрирайки Ромни с думите: „Вашият план за намаляване на бюджетния дефицит ще удари образованието и здравеопазването“.

В отговор Мит Ромни отново подчерта, че политиката на Барак Обама не работи и че плановете му ще се провалят.

„Това не е правилният отговор за Америка. Средната класа ще банкрутира и въпросът е как да й помогнем“, заяви бившият губернатор на Масачузетс.

Ромни дори се опита да стовари върху Обама вината за колосалния бюджетен дефицит на САЩ. Според него кризата в американската икономика, освен на всичко друго, се дължала и на „прекомерната регулативност“ от страна на настоящата администрация - намек за едва ли не ляв уклон в управлението на Обама.

„Американската икономика страда заради прекомерната регулативна политика на Обама“, заяви Ромни.

В отговор Обама, който определено бе по-нервният в дебата, отбеляза, че е получил тежко наследство от предшественика си Джордж Буш-младши.

„Когато влязох в Овалния кабинет, там ме очакваше над 1 трлн. долара бюджетен дефицит. И ние знаем кой го натрупа“, каза Обама.

„Две войни, които бяха платени на кредит. Двукратно понижение на данъците, за което не бе платено. Плюс куп програми, за които също не е платено, а накрая и дълбока икономическа криза“, допълни президентът.

Барак Обама отново заостри вниманието върху данъчния план на Ромни, който според него ще стопира и обезсмисли образователни и здравни програми за около 60 млрд. долара, които понастоящем са в ход.

В отговор Мит Ромни категорично отрече, че възнамерява да реже пари за образование, като за здравеопазването обаче не спомена нищо.

Като цяло Ромни изглеждаше по-уверен и по-спокоен по време на дебата. Обвиненията му срещу Обама не бяха подплатени с достатъчно сериозни аргументи, но бившият губернатор на Масачузетс боравеше с думите свободно и убедително.

В същото време нервността не напусна Барак Обама до края на дебата, което си пролича и в заключителните му думи. Настоящият президент обеща да продължи да се бори за по-добър живот за средната класа в тежките икономически времена.

„Преди четири години казах, че не съм идеалният президент. Тогава обещах, че ще се боря всеки ден за американския народ, за средната класа и изобщо в помощ на всички нуждаещи се. Спазих това си обещание и го спазвам и ако бъда преизбран, ще продължа да се боря и през втория си мандат“, обеща на зрителите с видимо вълнение Барак Обама.

Мит Ромни пък в заключение отново нападна Обама, като по същество повтори казаното от него дотук, но в синтезиран вид:

„Ако бъда избран, ще създам 20 млн. нови работни места. Ако настоящият президент бъде преизбран, ни очакват още по-ниски доходи и хронична безработица. Същото е и по отношение на сигурността на страната. Обама планира съкращения във военната сфера. Аз няма да правя такива, ако бъде избран. Защото искам силна Америка“, завърши Мит Ромни.

До 6 ноември, когато са президентските избори, двамата кандидати ще се срещнат в още два тв дебата.

#Барак Обама #Президент на САЩ #Мит Ромни #президентски избори #6 ноември #САЩ #Мишел Обама #здравеопазване #работни места #данъци #средна класа #Бюджетен дефицит #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници