Омикрон е по-заразен, измества Делта, смята д-р Симидчиев

Омикрон е по-заразен, измества Делта, смята д-р Симидчиев
A A+ A++ A

За новата мутация на коронавируса знаем само едно със сигурност - този вариант е по-заразен. Всичко останало е в сферата на хипотезите в момента, но аз съм оптимист. Започват да влизат положителни данни- Има наблюдения, че инфекцията, която предизвиква Омикрон, е по-лека. Ако това е така, той може да измести на заден план по-опасния ”Делта” вариант.

Това заяви пред bTV пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той заяви, че има данни, че една от фирмите, произвеждащи монокулярни антитела, които доказват, че ваксините все още действат.

"Защитата може да е малко по-ниска, но все още я има. Хората, които имат и трета доза, ще бъдат защитени до голяма степен. Третата доза прави едно - качва антителата и ги прави по-устойчиви. Такава е хепатитната ваксинация", посочи Симидчиев.

"Място за паника в България няма. Твърде дълго съществуваме с вируса и вариантите му. Ясно е кои мерки действат и кои не. Трябва планомерно и медицински обосновано да извършваме това, което знаем, че работи. Ефективно е да се носят маските правилно. Трябва да се върнем към икономически, културен и образователен живот. Децата трябва да са в училище. Трябва добре да обясним на родителите, че по-добрият вариант е, ако детето има симптоми, макар и леки, по-добре е да си остане вкъщи", допълни още д-р Симидчиев.

На финал Симидчиев заяви, че не иска да бъде министър на здравеопазването и предпочита да бъде народен представител. Би се съгласил да оглави здравната комисия в 47-мото НС.

#д-р Александър Симидчиев #Омикрон #делта вариант

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници