Съдия Калпакчиев: Прокуратурата обрече на неуспех делото САПАРД

Съдия Калпакчиев: Прокуратурата обрече на неуспех делото САПАРД
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Бездействието на прокуратурата и допуснатите от нея „ключови пропуски“ са довели до невъзможност да се установи пълната картина по делото САПАРД, заяви съдията от Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев.

Както след прочитането на присъдата, така и в мотивите си, съдебният състав заявява, че разделянето на делата срещу бизнесмените на дело за пране на пари и отделно за източване на парите от програма САПАРД е обрекло изначално работата на прокуратурата на неуспех, съобщи БТА.

През септември Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и всички останали подсъдими по делото САПАРД по всички обвинения, въпреки че дни преди това прокуратурата поиска осъдителни присъди и по двете дела срещу Марио Николов.

Преди време по-долната инстанция – Софийски градски съд, осъди Марио Николов на 10 години затвор и оправда Людмил Стойков.

Николов и Стойков, заедно с още няколко души, са подсъдими за пране на над 12.8 млн. лева от предприсъединителната програма САПАРД.

„При внимателно запознаване с възприетата от първата инстанция фактология по делото прави впечатление, че голяма част от мотивите са почти буквално възпроизвеждане на обстоятелства от обвинителния акт, включително с допуснатите в него фактологически, правописни и технически грешки“, казва съдия Калпакчиев.

Той също така уточни, че има разлика между българското и германското законодателство по отношение на преследване на престъпленията срещу еврофондове.

В документите, мотивирани в 77 страници, фигурират имената на двамата немски граждани, за които е било изтъкнато, че още през 2008 г. са били осъдени за участие в международната схема за евроизмами, предаде БНР.

Анализирайки основанията на съдия Румяна Ченалова от СГС да осъди всички, без Людмил Стойков, Апелативният съд на няколко пъти е използвал конструкциите „общо твърдение - обща констатация“, които не съответстват на приобщените от съда доказателства и затова са определени като необосновани и произволни, коментира още Калпакчиев.

Преди дни зам. главният прокурор Галина Тонева призна, че е възможно прокуратурата да е допуснала грешка по делото, но не каза какви са пропуските.

Неофициално обаче се разбра, че освен разделянето на случая на две дела, немската прокуратура е изпратила на българските си колеги всички доказателства срещу осъдените там Улрих Райзахер и Михаел Енгелхарт, но по неясни причини те не са били приобщени към обвинителния акт в България.

#Софийския апелативен съд #Калин Калпакчиев #Върховния административен съд #ВАС #БСП #СГС #Софийски градски съд #Иван Иванов #Валентин Ангелов #Ана Шаркова #Мариана Николова #Людмил Стойков #САС #Марио Николов #САПАРД #Софийският апелативен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници