Нови КОВИД мерки: Кацаров с последна информация

Нови КОВИД мерки: Кацаров с последна информация
A A+ A++ A

Министерството на здравеопазването въвежда нови мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция.

При граничния здравен контрол даваме приоритет на зеления сертификат, които го имат, да могат да влизат в страната. Отлагаме с три дни човек, влязъл от зона, от която се иска тест, времето да е 72 часа. Ситуацията в страната отива към благоприятния оранжев цвят, за нас е много важно да намалим риска от допускане на хора, които ще внесат зараза, казаха от МЗ.

Удължават срока за освобождаване от карантина за хора, които пристигат в страната без зелен сертификат. До момента този срок е 24 часа. С нова заповед на здравния министър ще стане 3 дни.

Едва в края на тези 3 дни желаещите могат да си направят тест и да се освободят от карантината.  Ако той е положителен, ще се проверява какъв е щамът на заразата.

Само пристигащите от Южна Африка няма да могат да се освобождават от карантина, обясни министър Стойчо Кацаров. 

Разрешават извънкласните занимания. Създава се и възможност за допълнително индивидуални консултации, заявяване на изпити. Това става със заповед на здравният министър, която влиза в сила от 1 декември. В заповедта се променят и възможностите за допълнително и дуално обучение.

Децата, които са били тествани сутринта, не трябва да се тестват отново следобед, обясни министърът. Относно наличието на тестове, Кацаров увери, че предоставените тестове са над 1 млн. Днес ще бъдат предоставени още толкова. В рамките на десетина дни ще бъдат доставени общо 4,5 млн. тестове, които трябвало да стигнат до края на годината.

„Ситуацията в страна допуска със съвсем внимателни стъпки да вкараме точки, с които да улесним учебния процес. Променихме заповедите, за да може процесът да е най-пълноценен. Обсъдени са с учебните власти. Причината за това е, че има деца, които имат нужда от допълнителни уроци и консултации, има нужда от провеждане на изпити”, обясни зам.-министър Златанов.

 

#МЗ #Кацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай