Гърция налива милиони в проекти, чака „Формула 1"

Гърция налива милиони в проекти, чака  „Формула 1"
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Гръцкото министерство на развитието деблокира 28.9 млн. евро, за да субсидира строежа на писта за „Формула 1", като част от усилията на правителството за ускоряване на реализацията на приоритетни инвестиции, съобщи пресслужбата на министерството.

Сумата от близо 30 млн. евто възлиза на близо една трета от общата стойност на проекта от 94 млн. евро, предаде БГНЕС.

През май Гърция даде зелена светлина на проекта за пистата на „Формула 1", тъй като разчита, че той ще увеличи приходите от туризъм и ще разкрие нови работни места в момент, когато строгите ограничения и рецесията увеличиха безработицата до близо една четвърт от трудоспособното население.

Държавните средства, отпуснати за пистата за „Формула 1", ще бъдат насочени към създаването на 5 000 постоянни и 3 000 временни работни места, ангажирани около изграждането и поддържането на съоръжението.

Бъдещата писта, която трябва да бъде построена от гръцката компания „Автокинитодромио Патрас", ще приеме състезания от „Формула 1", ако бъде одобрена от представителите на този спорт.

Очаква се също така пистата в Патра да домакинства и състезания по мотоциклетизъм и картинг.

Строежът й трябва да продължи три години близо до градчето Фарес в северозападната част на Пелопонес.

За момента не са обявени дати за завършване и откриване на пистата. Самият проект съществува от 2011 г., но до момента е бил замрзазен.

Различни гръцки правителства обсъждаха в продължение на десетки години дали този проект е уместен и се сблъскваха с противопоставянето на местните жители и с критиките на еколозите.

Със същото решение министерството деблокира още две кредитни линии за съфинансиране на други инвестиции.

Едната голяма ивнестиция е на стойност 29.25 млн. евро за строежа на завод за соларни панели в североизточната част на страната и друга на стойност 15 млн. евро за модернизирането на луксозния хотел Елудна Бей на остров Крит.

#„Формула 1" #Гърция #писта #инфраструктура #мотоциклетизъм #картинг #Патра #проект #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници