Архангеловден е! Някои от най-красивите имена празнуват

Архангеловден е! Някои от най-красивите имена празнуват
A A+ A++ A

Българската православна църква почита днес паметта на свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден. Според православната църква свети архангел Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

Денят на свети архангел Михаил - военачалник на цялото небесно воинство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.

Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На свети архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото.

По традиция на 8 ноември българската национална полиция чества своя патронен празник – в деня на свети архангел Михаил, символ на властта, реда и законността. За първи път той е отбелязан на 21 ноември 1924 г. (св. архангел Михаил по стар стил). Традицията за честването на празника на този ден е прекъсната след 1943 г. и възобновена отново през 1994 г.

Днес своя имен ден празнуват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Искра, Рангел, Райна, Рая.

#Архангеловден #Архангел Михаил #празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай