Засилване на ковид мерките искат от Борис Джонсън британски учени

Засилване на ковид мерките искат от Борис Джонсън британски учени
A A+ A++ A

Да се премине към работа от къщи (с малки изключения), маски на закрито и невъзможност за влизане на обществени места без ваксинационен паспорт. Тези мерки предлагат британски учени на премиера Борис Джонсън като нови ограничения срещу пандемията, която отново бележи ръст в Обединеното кралство. 

Предложенията са на научната група за съвети при извънредни ситуации SAGЕ, нещо като бившия български Национален оперативен щаб, създадена още в началото на пандемията, за да съветва правителството какви политически решения да взема на базата на научни данни. 

Съветите за въвеждане на по-стриктни мерки през зимата се базират на математически модел за прогноза на ръста на заболелите и на предположението, че голяма част от населението ще е със завършен ваксинационен цикъл и дори с приета трета бустерна доза. Учените предвиждат преди въвеждането на мерките да се предприеме мащабна информационна кампания, за да не се създадат негативни реакции в обществото (каквито видяхме в България, когато се въвеждат мерки от днес за утре след дълъг период на бездействие). 

Най-голям ефект за намаляване на разпространението на коронавируса би имало минаването на хоум офис навсякъде, където е възможно и прекратяването на всякакви служебни контакти. В обществени места на закрито би било удачно да се носи маска, като само членовете на едно домакинство ще могат да общуват помежду си без предпазване на устата и носа. Това се налага, тъй като Делта вариантът се предава бързо дори между ваксинирани хора, макар и при тях рискът от сериозно разболяване да е нисък. 

 Най-странното тази есен е, че ръстът на заразените е най-малък в Лондон и в големите градове, където много частни компании сами са въвели дистанционни модели на работа. 
 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници