Гърция за шеста поредна година в рецесия през 2013 г.

Гърция за шеста поредна година в рецесия през 2013 г.
Протестите в Гърция срещу строгите рестриктивни мерки, които правителството налага, за да се справи с кризата, не стихват. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция ще преживее шеста поредна година на рецесия през 2013 г. с очаквано свиване на Брутния вътрешен продукт (БВП) с 4%, показва предварителният проект за бюджета.

„През 2013 г. рецесията на гръцката икономика ще продължи, очакваното свиване на БВП е 4% спрямо 2012 г., когато правителството предвиждаше спад с повече от 6%", съобщи агенция АНА-МПА, цитирана от АФП.

Данните свидетелстват за утежняване на положението в Гърция. Според първоначалните данни на плана за оздравяване на икономиката, създаден миналата година с кредиторите й, 2013 г. трябваше да отбележи края на рецесията в Гърция с растеж от 0%, а през 2012 г. рецесията трябваше да бъде 4.6%.

Предварителният проект за бюджета предвижда „първичен бюджетен излишък от 1.1% от БВП" през 2013 г. спрямо предвидените първоначално 1.8%.

За 2012 г. първичният дефицит трябва да възлиза на – 1.5% от БВП спрямо – 1%, планирани през пролетта.

Предварителният проект за бюджета, който беше внесен в парламента в понеделник следобед, предвижда също така нови мерки за строги ограничения по искане на тройката кредитори на Гърция от ЕС, МВФ и ЕЦБ, възлизащи на общо над 7 млрд. евро.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас се срещна в ранния следобед с представителите на Тройката, които пристигнаха в неделя в Атина, за да уточнят подробностите около новия пакет от мерки за строги ограничения.

Гласуването на гръцкия бюджет за 2013 г. трябва да стане до два месеца.

#Гърция #рецесия #ЕС #МВФ #ЕЦБ #Тройката #Янис Стурнарас #министър на финансите на Гърция #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници