Оли Рен: ЕК е готова да спаси Испания

Оли Рен: ЕК е готова да спаси Испания
Премиерът на Испания Мариано Рахой (вдясно) и еврокамисарят по икономическите въпроси на ЕС Оли Рен (вляво) по време на срещата им в Мадрид, 1 октомври, 2012 г. Снимка: АПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия е готова да откликне на евентуална молба за спасяване на Испания, заяви в понеделник, в Мадрид, еврокамисарят по икономическите въпроси Оли Рен.

Рен увери, че е абсолютно уверен в решимостта на испанското правителство "да подобри ситуацията в икономиката на страната, която е подложена на натиск от пазарите да помоли за финансовото си спасяване“, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Напълно съм уверен в решимостта на испанското правителство да вземе необходимите мерки за възстановяването на испанската икономика", подчерта Оли Рен на съвместна пресконференция с испанския министър на икономиката Луис де Гиндос, след като се срещна с министър-председателя Мариано Рахой.

Рен опроверга твърденията, че вече е представена такава молба, и добави, че "условията за евентуална спасителна помощ са "добре известни".

Испания, която е четвъртата икономика в Еврозоната, е подложена на натиск от пазарите и от част от европейските й партньори да поиска спасителен финансов пакет след първата помощ, която бе отпусната на нейните банки през юни.

"Няма такава молба от Испания. Ние имаме на разположение необходимите инструменти, в случай че постъпи такава молба, от която и да е държава от еврозоната", подчерта Оли Рен.

В края на септември 2012 г. независим одит показа, че испанските банки, които бяха разклатени от спукването на балона на пазара на недвижимите имоти, се нуждаят от 59.3 млрд. евро, за да се рефинансират.

Помощта, която ще им предостави Еврозоната обаче, може да бъде "значително по-малка", показа одитът.

#ЕК #Европейска комисия #Оли Рен #Луис де Гиндос #Мариано Рахой #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници