Преминаваща комета ще бъде атракцията на века

A A+ A++ A

Ярката комета C/2012 S1 (ISON) ще се вижда от България в края на ноември и вероятно това ще е астрономическата атракция на века, съобщиха от Астрономическа обсерватория „Звездно общество - IAU A79“.

По последни данни на Центъра за малки тела в Слънчевата система кометата ще достигне максимална яркост в нощта на 28 срещу 29 ноември 2013 г. и ще е поне 10 пъти по-ярка от Венера, предаде БГНЕС.

По това време на територията на България кометата ще изгрява малко преди Слънцето, но нейната яркост ще позволи да бъде добре наблюдавана дори и през деня с просто око, обясниха от обсерваторията.

Кометата беше открита на 21 септември 2012 г. от руския астроном любител Артьом Новичонок и беларуския му колега Виталий Невски при наблюдения от обсерваторията в района на Кисловодск.

Това е комета, която вероятно идва директно от облака на Оорт, покрита е с аморфни ледове и след тяхното изпарение яркостта може да намалее, обясняват атрономите.

Голяма атракция ще бъде и дължината на опашката й, която може да достигне размер, който да се проектира на почти половината от видимото небе.

„Трябва да се отбележи обаче, че когато говорим за комети от този тип, то може да се очакват много изненади“, коментират от обсерваторията „Звездно общество“.

Астрономите коментират и как и доколко близкото преминаване на C/2012 S1 до Марс на 3 октомври 2013 г. ще промени нейната орбита.

От 2005 г. насам астрономите от IAU A79 са открили над 60 астероида, един от които носи името на Апостола на свободата Васил Левски, а друг - на Христо Ботев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници